Čtvrtek, 18. dubna 2024

Cena emisních povolenek v EU pokořila hranici 100 eur za tunu

Cena emisních povolenek v EU pokořila hranici 100 eur za tunu

Cena emisních povolenek v Evropské unii se dnes poprvé v historii vyšplhala na 100 eur (zhruba 2400 Kč) za tunu. Informovala o tom agentura Reuters. Podle obchodníků poptávku po povolenkách v posledních dnech podporují mimo jiné vyhlídky na chladnější počasí a nižší produkci větrných elektráren. Cenu povolenek tlačí vzhůru rovněž spekulativní nákupy.

Cena hlavního termínového kontraktu na povolenky dnes vystoupila až na rekordní maximum 100,70 eura za tunu, píše Reuters. Rostoucí cena emisních povolenek nyní podle analytiků brzdí další pokles cen energií, protože zdražuje výrobu elektřiny z fosilních paliv.

V loňském roce se poptávka po povolenkách v evropském elektrárenském sektoru zvýšila, protože omezení dodávek zemního plynu z Ruska vedlo k nárůstu výroby energie z uhlí. Ta vytváří dvojnásobné množství emisí oxidu uhličitého než produkce z plynu, takže vyžaduje více emisních povolenek.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem EU pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů