Pátek, 26. dubna 2024

Tesco spouští aplikaci Foodiverse, zjednoduší darování potravin

Tesco spouští aplikaci Foodiverse, zjednoduší darování potravin

Společnost Tesco dlouhodobě usiluje o to, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar. V rámci posilování svých aktivit proti plýtvání potravin tak spouští novou, moderní aplikaci. Pomocí ní nabízí neprodané zboží ze všech svých obchodů.

V České republice roste počet lidí závislých na pomoci potravinových bank. Na druhé straně ale lidé i firmy vyhazují ročně tisíce tun jídla, které by mohlo pomoci potřebným. Potravinové banky úzce spolupracují s obchodními řetězci, zhruba 85 % potravin v bankách tvoří přebytky potravin.
,,Postupně zvyšujeme podíl zachráněných potravin. Již 87 % přebytečných potravin stále bezpečných pro konzumaci jsme darovali neziskovým organizacím. V roce 2021 to bylo 1 443 tun potravin, což se rovná 3,4 milionu porcí jídla. Počítáme s tím, že v letošním roce naši pomoc ještě navýšíme," uvádí Katarína Navrátilová, generální ředitelka společnosti Tesco pro Českou republiku. Pečivo, zeleninu a ovoce, které nevyužijí neziskové organizace pro pomoc lidem, daruje Tesco na pomoc zvířatům.
,,Tesco je dlouholetým partnerem potravinových bank v České republice a my jsme velmi rádi, že se stále snaží navyšovat darované množství potravin co nejefektivnějším způsobem. Poptávka po potravinové pomoci stoupá a potravin je potřeba stále více," dodává Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.
Proces darování usnadňuje aplikace
Řetězec Tesco nabízí neprodané přebytky potravin ze všech svých obchodů každý den, a to všem neziskovým organizacím, které spolupracují s potravinovou bankou. Dostupnost i distribuci potravin usnadňuje mobilní aplikace Foodiverse. Digitální platforma sdružuje veškeré aktuální nabídky a tím ulehčuje proces putování potravin od řetězce přes potravinovou banku až přímo k lidem. Cílem je zvýšit objem darovaných přebytečných potravin.
Údaje o všech potravinách určených k darování jsou nahrány do aplikace a jejím prostřednictvím jsou přebytky nabízeny nejbližší potravinové bance nebo organizaci. Ta poté na své straně dar v aplikaci potvrdí a přijede si pro něj. Pokud v nějakém regionu nemůže pro jídlo přijet primární odběratel, je v druhém kroku nabídnuto dalším organizacím, které jsou do aplikace připojeny.
,,Systém pomoci je tak více automatizovaný, rychlejší a efektivnější. Potravinové banky a neziskové organizace jednoduše uvidí, jaké přebytky jsou na dané prodejně k dispozici, a v případě zájmu si je mohou rychle vyzvednout," vysvětluje Ondřej Horský, manažer podpory provozu ve společnosti Tesco.

Maloobchodník ve spolupráci s potravinovými bankami tak ušetří potřebným domácnostem i jednotlivcům finance za suroviny a zároveň předejde nechtěnému plýtvání a zbytečnému vyhazování. ,,Počítáme s tím, že celkový objem využitých přebytečných potravin letos dále vzroste. Chceme být neziskovým organizacím ještě blíže a navýšit počet svozů napříč naší obchodní sítí," doplňuje Katarína Navrátilová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů