Čtvrtek, 9. května 2024

Září - Měsíc second handů

Dokážete si představit, že se zavážete k měsíci bez nákupu nového oblečení, a pokud budete potřebovat něco na sebe, opatříte si to pouze z druhé ruky? Zkuste to v září! Mezinárodní charitativní organizace Oxfam vyhlásila září měsícem second handů.

Září - Měsíc second handů

Dopad módního průmyslu na životní prostředí je stále velkým problémem, který se vyznačuje nadměrným plýtváním a spotřebou zdrojů. Textilní odpad je často nazýván novým plastem a módní průmysl je po ropě druhým největším znečišťovatelem životního prostředí. Průměrný Evropan ročně spotřebuje 26 kg a vyhodí 11 kg textilu. Výzva ,,Secondhand September" si klade za cíl tento trend zvrátit tím, že vyzývá lidi k recyklaci a uvědomělému výběru. Když nakupujeme z druhé ruky, snižujeme potřebu zdrojů na výrobu nového zboží a prodlužujeme životnost oblečení.

Můžeme si zkusit dát takový malý módní detox a zaměřit se na svůj již existující šatník a objevit v něm často neprávem opomíjené kusy. Podle řady stylistů je také důležitější vlastnit několik základních a nadčasových kusů, které jsou kvalitní, dají se různě kombinovat a vydrží vám dlouho, než kupovat stále nové moderní věci, které za pár měsíců již neoblečete.

Dalším krokem je potom objevení oblíbeného second handu, ať už v podobě kamenné prodejny, nebo na internetu, a dobrodružné hledání zachovalých kusů, které se vám budou hodit. Věci z druhé ruky ve velmi dobré kvalitě dnes můžete koupit v řadě e-shopů jak pro dospělé, tak pro děti. Jejich variantou jsou potom vintage obchody, které se specializují přímo na stylové oblečení, většinou určené pro ženy, od kvalitních značek. A nakonec můžete vyrazit na různé verze swapů, kde své odložené oblečení, které už opravdu ničím neoživíte, můžete poslat dál a vyměnit ho za jiné, jež vám bude dělat radost.

Kampaň Second Hand September může být inspirací pro celkový přístup k pořizování nového oblečení, kterého se můžete držet celoročně, ale protože víme, že to může být dost těžké, zkuste to pro začátek aspoň těch pár týdnů, které do konce září zbývají, a třeba se vám to zalíbí.

Zdroj: OXFAM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů