Čtvrtek, 25. dubna 2024

Středočeský kraj dá do obnovy tří chráněných území téměř sedm milionů korun

Středočeský kraj dá do obnovy tří chráněných území téměř sedm milionů korun

Středočeský kraj podpoří obnovu tří chráněných území, a to přírodní památky Žerka na Mělnicku, Dymokursko na pomezí Nymburska a Mladoboleslavska nebo silně ohrožený zvonek hadincovitý v přírodní památce Les u Libeže na Benešovsku. Krajští radní dnes schválili projektové záměry na obnovu. Předpokládaná investice bude téměř 6,9 milionu korun, kraj na ni chce využít peníze z evropského Operačního programu Životní prostředí. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí hejtmanství David Šíma.

"V těchto třech konkrétních projektech půjde například o kosení ploch, redukci dřevin a odvoz biomasy mimo chráněná území," uvedla krajská radní pro životní prostředí Jana Skopalíková (Piráti).

V Žerce na Mělnicku chce kraj obnovit stanoviště polopřirozených suchých trávníků. Pro přírodní památku Dymokursko chystá zlepšení lučních biotopů.

Ochranu ohroženého zvonku hadincovitého v Lese u Libeže na Benešovsku má zajistit drátěné oplocení, které rostliny ochrání před zvěří. Součástí ochrany bude i vysázení vhodných dřevin, které vytvoří stabilní světlý les namísto vykácených smrků. Právě v takovém prostředí se ohrožené rostlině daří. "Jde o vzácný a rychle ubývající druh světlých lesů a střídavě vlhkých luk, který v České republice roste již na méně než deseti lokalitách," doplnila radní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů