Sobota, 27. dubna 2024

Přerov chystá výměnu odpadových nádob, do ulic umístí 148 kontejnerů

Přerov chystá výměnu odpadových nádob, do ulic umístí 148 kontejnerů

Přerov čeká další etapa modernizace systému sběru odpadů, obyvatelé ji v ulicích města pocítí v podobě další rozsáhlé výměny odpadových nádob. Zastupitelé dnes schválili veřejnou zakázku na pořízení 148 velkokapacitních odpadových kontejnerů, které mají ještě letos nahradit 300 menších popelnic na plast, kovy, papír, sklo a biologicky rozložitelný komunální odpad. Náklady budou zhruba sedm milionů korun. Výměna bude navazovat na první etapu z roku 2021, kdy bylo do ulic města umístěno 226 těchto odpadových nádob.

Zakázka, kterou dnes schválili zastupitelé, zahrnuje nákup odpadových nádob o kapacitě 3200, 2200 a 1100 litrů, které svým provedením odpovídají moderním trendům. Město od modernizace očekává navýšení kapacity pro tříděný odpad, zefektivnění systému sběru a svozu odpadů, ale i snížení nákladů a zatížení životního prostředí, stojí v usnesení města. "Jedná se celkem o 148 nádob, celkové odhadované náklady činí 7,13 milionu korun," uvedl dnes náměstek primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Další etapu modernizaci podpořila drtivá většina zastupitelů. Přesto se ozývala kritika, především kvůli umístění kontejnerů na sídlištích, využití jejich funkčnosti, ale i kvůli zabírání parkovacích míst. "První várka nových kontejnerů se setkala s vlnou nevole. Kontejnery jste pořídili, aniž byste řešili jejich umístění. Je nesmyslné pořizovat něco kvůli výhodám, které nelze využít," uvedl zastupitel za SPD Miloslav Skládal. Zástupci města naopak poukázali na to, že velkoobjemový kontejner nahradí několik popelnic a v konečném výsledku by se měla místa uvolnit.

V přerovských ulicích se nové nádoby na separovaný odpad o objemu 3200 litrů na plast/kovy a papír poprvé objevily na podzim roku 2021. Ve stejnou dobu se novinkou staly i popelnice o objemu 2200 litrů na sklo a plast a 1100 litrové nádoby na bioodpad. Před jejich osazením město nakoupilo i speciální svozové vozy, vybavené bočním výsypem. Sběr odpadu obsluhuje za pomoci robotizované ruky pouze řidič.

Přesto ještě v ulicích zůstalo 1296 menších nádob, většina z nich se má postupně vyměnit za velké. "Standardně se vychází ze statistiky, kdy jedna nová 3200litrová nádoba plně nahradí až čtyři nádoby o objemu 1100 litrů. Každou ulici ale posuzujeme individuálně, takže zohledňujeme zejména to, kolik v ní žije obyvatel," doplnil Dohnal.

První zakázka týkající se nákupu 226 velkoobjemových kontejnerů v roce 2021 stála město 11 milionů korun, radnice na tento nákup čerpala 85procentní dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Letošní zakázka počítá se 148 nádobami - z toho 21 bude určených na plast a kovy, 56 na papír, 51 na sklo, 15 na plast a pět na bioodpad. Celková cena by měla být zhruba 7,13 milionu korun. Město i v tomto případě bude znovu žádat o dotace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů