Pátek, 26. dubna 2024

Scholz vidí prosperitu Německa v klimatické neutralitě a umělé inteligenci

Scholz vidí prosperitu Německa v klimatické neutralitě a umělé inteligenci

Klimatická neutralita a rozvoj umělé inteligence jsou dvě velké šance pro hospodářskou prosperitu Německa. Na dnešní tiskové konferenci na zámku Meseberg se na tom shodli kancléř Olaf Scholz s ministry hospodářství a financí Robertem Habeckem a Christianem Lindnerem. Tématy výjezdního zasedání německé vlády na braniborském zámku byly i podpora Ukrajiny v obraně před ruskou agresí a současná energetická situace v Německu.

Scholz novinářům řekl, že Německo musí výrazně přidat v budování obnovitelných energetických zdrojů. "Musíme zrychlit plánování a schvalovací řízení. Do roku 2030 musíme denně postavit čtyři až pět větrných elektráren," řekl kancléř o klimatických cílech země. Do roku 2030 chce Německo proti roku 1990 snížit emise skleníkových plynů o 65 procent a zároveň chce k tomuto datu získávat 80 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Stavba větrných elektráren zejména na jihu Německa - v Bavorsku a Bádensku-Württembersku - vázne, naopak na severu země rychle pokračuje. Loni v Německu vzniklo 551 pevninských větrných elektráren s instalovaným výkonem 2403 megawattů a 38 mořských větrných elektráren o výkonu 342 megawattů.

"Jsou to velké výzvy pro naši společnost a zároveň velké šance," řekl Lindner o klimatických plánech. Habeck řekl, že přechod ke klimatické neutralitě je cestou k udržení prosperity a blahobytu. Argumentem k ochraně klimatu je i dnes zveřejněná studie ministerstev životního prostředí a hospodářství, podle které by škody následkem klimatických změn mohly v Německu dosáhnout do roku 2050 až 900 miliard eur (21,2 bilionu Kč).

Habeck na tiskové konferenci hovořil rovněž o tom, že Německu se od počátku ruské invaze na Ukrajinu podařilo získat nezávislost na zemním plynu z Ruska. "Byl to gigantický výkon, za který jsme zaplatili vysokou cenu v podobě vysoké inflace," řekl. Výhled pro další zimu vidí Habeck optimisticky, protože Německo je nyní ve zcela jiné situaci, než bylo loni. "Zásobníky plynu byly tehdy naplněny z 20 procent, nyní jsme lehce pod 70 procenty," řekl. Předpokládá, že doplnění zásobníků se uskuteční bez cenových výkyvů. Dodal, že Německo má již tři terminály na zkapalněný zemní plyn (LNG) a že další jsou ve výstavbě.

Scholz v této souvislosti řekl, že Německo bude nadále podporovat Ukrajinu hospodářsky, humanitárně i zbrojně v jejím boji proti ruské invazi. "Jsme zemí, která v Evropě nejvíce Ukrajině pomáhá. Budeme tak činit nadále, ale vždy v úzké shodě se spojenci," dodal.

Aleš Zápotocký

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů