Čtvrtek, 25. dubna 2024

360° dokument: Expedice do konžské divočiny

360° dokument: Expedice do konžské divočiny

Česká společnost Orbitian Media ve spolupráci s týmem expedice Neuron Dzamba Ya Lobi přináší unikátní 360° dokument o výpravě do dosud neprobádaných deštných pralesů v Kongu. VR film je možné shlédnout na YouTube na adrese https://youtu.be/xH76uR253_0.

Film ve virtuální realitě popisuje cestu českých zoologů a ochránců přírody do jedné z posledních divočin Afriky s cílem zmapovat místní populaci slonů, goril, a dalších velkých savců, a přispět tak k jejich ochraně před pytláky a těžbou.

Cesta výzkumníků začala v hlavním městě Konžské republiky Brazzaville. Natáčení zde bylo poměrně složité a skryté, protože v labyrintu potenciálních povolení a související byrokracie se nevyzná ani rodilý Konžan.

Po doplnění zásob v hlavním městě následovala několikadenní cesta na sever do deštného pralesa. Výzkumníci projeli vesnicemi na okraji pralesa, které se za poslední desítky let téměř vůbec nezměnily, a kde lidé spoléhají na prales jako zdroj obživy. Než dorazili na místo výzkumné lokality, čekala je ještě dvoudenní cesta proti proudu řeky Dja v tradiční africké lodi zvané piroga, která je celá vytesaná do jednoho kusu dřeva.

Během expedice Neuron nainstalovali badatelé na 50 fotopastí a pořídili již více než 200 tisíc fotografií, na kterých zachytili desítky druhů savců. Fotopasti umístili v oblasti, kde ještě nikdy předtím nebyly využity. Instalovali je do hustých pralesů, ale i na saliny - lesní mýtiny se zdroji minerálů, které sem divokou zvěř přitahují. Fotopasti zůstávají na místě celý rok, během kterého je výzkumníci dvakrát přijíždějí zkontrolovat.

Výzkumníci se museli mít na pozoru před zvířaty, především před slony, kteří mohou být agresivní. Nebezpečí ale může hrozit i ze strany pytláků, kteří se v těchto oblastech snaží získat slonovinu nebo šupiny luskouna. Fotopasti zachytily i některé pytlácké aktivity.

VR dokument natočil dokumentarista Michal Gálik na Insta 360 Pro 2 kameru v 8K rozlišení stereoskopicky s prostorovým zvukem. Natáčení na 360° kameru překvapivě komplikoval nejvíce hmyz, nikoliv vlhkost, ani horko. Malé mušky si kameru oblíbily a sedaly si na její čočky, což při sledování záběrů v brýlích pro virtuální realitu nepůsobí příjemně. Odstup byl třeba dodržovat i od větších zvířat, která by mohla kameru a její části poškodit.

"Náš tým nyní obří soubory dat zpracovává a reportuje partnerům. Výsledky pomohou nejen k podrobnějšímu poznání chování ohrožených zvířat na salinách, ale třeba i k efektivnějšímu plánování protipytláckých misí," doplnil hlavní řešitel projektu Tomáš Jůnek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů