Pátek, 26. dubna 2024

Dva klimatičtí aktivisté dostali v Německu dva a tři měsíce vězení nepodmíněně

Dva klimatičtí aktivisté dostali v Německu dva a tři měsíce vězení nepodmíněně

Soud v německém Heilbronnu vynesl tresty několika měsíců vězení nepodmíněně pro dva klimatické aktivisty, kteří se před měsícem účastnili blokád silnic, jež se konaly v několika německých městech. O pondělním verdiktu dnes informovala agentura DPA, podle níž jde o první nepodmíněné tresty, které dostali aktivisté z hnutí Poslední generace (Letzte Generation) v Německu. Hnutí verdikt kritizovalo a vyzvalo k dalším protestům.

Dva muži byli v Heilbronnu v pondělí odsouzeni ke třem a ke dvěma měsícům vězení. Další tři aktivisté (dvě ženy a muž) dostali u téhož soudu pokutu. Tresty vězení podle místních médií soud udělil mimo jiné proto, že oba muži, kteří se 6. února v Heilbronnu přilepili na silnici, už byli za podobné akce dříve odsouzeni. Před soudem rovněž uvedli, že chtějí v protestech pokračovat. Verdikt není pravomocný, všichni se mohou odvolat.

"Naše vláda má ústavní povinnost chránit naše životy, ale i v této chvíli přispívá ke klimatické katastrofě, která náš život zničí," uvedl jeden z odsouzených.

Také dnes se konal v Berlíně protest několika lidí z hnutí Poslední generace. Čtyři aktivisté přijeli s hasičským autem před ministerstvo dopravy a stříkali na budovu žlutooranžovou barvu a vodu. Podle mluvčí hnutí chtěli dát ministrovi dopravy Volkeru Wissingovi "studenou sprchu".

Aktivisté skupiny Poslední generace chtějí protesty donutit vládu k ráznější ochraně klimatu. Odmítají těžbu fosilních paliv a žádají například snížit povolenou rychlost v dopravě. Při protestech se mimo jiné lepidlem lepí k silnicím, ranvejím či uměleckým dílům v galeriích, která rovněž polévají různými tekutinami.

Jeden aktivista obžalovaný kvůli silničním blokádám se minulý měsíc přilepil i u soudu ke stolu a nakonec byl ze soudní síně vynesen i s tímto kusem nábytku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů