Pátek, 29. března 2024

V Mauritánii má vzniknout zařízení na výrobu zeleného vodíku za 34 mld. USD

V Mauritánii má vzniknout zařízení na výrobu zeleného vodíku za 34 mld. USD

Konsorcium Infinity Power plánuje postavit v Mauritánii zařízení na výrobu zeleného vodíku. Investice by mohla činit až 34 miliard USD (758,2 miliardy Kč). Německý projektový developer Conjuncta oznámil, že spolu se svými partnery z konsorcia podepsal s vládou Mauritánie memorandum o porozumění o výstavbě závodu.

Součástí konsorcia je také egyptská energetická společnost Infinity a firma Masdar ze Spojených arabských emirátů, která patří mezi přední investory do obnovitelných zdrojů energie. Výrobní kapacita má činit až osm milionů tun zeleného vodíku nebo jiných konečných produktů na bázi vodíku ročně. Kapacita elektrolyzéru má být až deset gigawattů.

"(Tento projekt) bude mít silnou vazbu na Německo jako poskytovatele technologií i potenciálního odběratele zelené energie," uvedl šéf firmy Conjuncta Stefan Liebing.

Německo se snaží zvýšit kapacitu obnovitelných zdrojů, aby kompenzovalo dovoz ruských paliv a splnilo klimatické cíle. V prosinci Berlín schválil výstavbu první potrubní sítě pro vodík.

Projekt se má nacházet severovýchodně od hlavního města Nouakchott. První fáze by měla být dokončena v roce 2028, plánovaná kapacita první fáze je 400 megawattů.

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung je projekt dosud největší německou investicí v této oblasti. Po dokončení bude zařízení třikrát větší než projekt zeleného vodíku plánovaný v Namibii, za kterým stojí německá firma Enertrag.

Zájem o zelený vodík roste po celém světě. V Evropě se těmto projektům věnuje ještě větší pozornost od začátku války na Ukrajině. Cílem je najít alternativu k ruskému plynu. Investoři vidí velký potenciál zejména v Africe. Velké projekty se plánují také v Jihoafrické republice, Angole, Maroku a Egyptě.

Zelený vodík se vyrábí za pomoci obnovitelné elektřiny a je považován za čistou alternativu zemního plynu pro odvětví, jako je výroba oceli nebo chemický průmysl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů