Sobota, 20. dubna 2024

20 let pand ve Vídni: pět mláďat a dva unikáty

20 let pand ve Vídni: pět mláďat a dva unikáty

Přesně před dvaceti lety, v polovině března 2003, se vídeňský Schönbrunn zařadil mezi pár desítek světových zoologických zahrad, které chovají pandy velké. Po čtyřech letech se ve Vídni narodilo první mládě, které se zároveň stalo první přirozeně počatou pandou v evropské zoo. Po dvou dalších přírůstcích následovalo v roce 2016 nečekané překvapení, když Yang Yang jako vůbec první samice pandy v lidské péči odchovala dvě mláďata bez lidské pomoci.

Pandí pár z Čínské lidové republiky dorazil za tradičně velké pozornosti médií na vídeňské letiště 14. března 2003, po předchozím podpisu odpovídajících dohod. ,,Samice Yang Yang a samec Long Hui se okamžitě stali miláčkem návštěvníků i pracovníků zahrady," vzpomíná vídeňská zooložka Eveline Dungl. Po čtyřech letech se v sousedství císařského paláce Schönbrunn podařilo přivést na svět první mládě. Zároveň se jednalo o první pandu v Evropě, která byla počata přirozenou cestou. Další mláďata následovala v letech 2010 a 2013. Největší senzaci však přinesl rok 2016. V létě totiž zoo oznámila dalšího pandího potomka, ale až se zpožděním několika dnů ošetřovatelé z kamerových záznamů zjistili, že zkušená matka Yang Yang porodila dokonce dvojčata. V schönbrunnské zoo se je navíc podařilo i odchovat bez lidské dopomoci, což vídeňská zahrada označuje za světový unikát.

Vídeňskou zoologickou zahradu, kterou založili Habsburkové už roku 1752, však všech pět zde narozených mláďat dávno opustilo. Smlouvy o zapůjčení pand z pevninské Číny stanovují, že zvířata i jejich mláďata zůstávají ve vlastnictví asijské země. Všechna ve Vídni narozená mláďata se proto ve věku dvou let vždy přestěhovala do čínských chovných stanic. Na jejich provozu se podílí i vídeňská zoo a jejich počet se během dvaceti let spolupráce takřka zdvojnásobil na 67. Vedle chovu je další důležitou součástí kooperace výměna znalostí a základní výzkum. V Schönbrunnu se díky tomu například podařilo zjistit, že pandy velké se dovedou rozpoznat podle obličejových rysů, a že dospělosti dosahují kolem věku šesti let. Unikátní příležitost k výzkumu nabídla i výchova dvojčat po roce 2016. Vyhodnocení kamerových záznamů ze zázemí prokázalo, že žádné z dvojčat nemělo méně pozornosti než dříve narození jedináčci.

Ve Vídni nyní žije pár, který tvoří v roce 2000 narozená a zvídavá Yang Yang a o rok dříve narozený samec Yuan Yuan. Počet divoce žijících pand velkých v horských lesích jihozápadní Číny nyní vědci odhadují na přibližně 1900 jedinců.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů