Sobota, 27. dubna 2024

V Berlíně neuspělo referendum o dosažení klimatické neutrality do roku 2030

V Berlíně neuspělo referendum o dosažení klimatické neutrality do roku 2030

V Berlíně v referendu neuspěla iniciativa, která žádala, aby byla německá metropole klimaticky neutrální už do roku 2030. Volební komise po sečtení hlasů oznámila, že se nepodařilo splnit jednu z podmínek pro schválení, podle které se musí vyslovit pro nejméně čtvrtina oprávněných berlínských voličů, tedy asi 610.000 lidí. Informovala o tom agentura DPA.

Iniciativa Klimaneustart, která chtěla díky referendu prosadit ambicióznější cíle pro ochranu klimatu, neuspěla navzdory faktu, že ji podpořila těsná většina hlasujících. Pro bylo 51 procent voličů (442.000), proti se vyslovilo 423.000 hlasujících. Nepodařilo se však dosáhnout povinné hranice pro schválení, tedy toho, aby plán podpořila alespoň čtvrtina z 2,43 milionu voličů. Celková účast byla 30 procent.

Iniciátoři referenda jsou z výsledku zklamaní. "Nejde o to, že neuspěl projekt naší iniciativy, týká se to totiž všech obyvatel Berlína. Pro všechny Berlíňany je to škoda," řekla mluvčí Jessamine Davisová. "Máme většinu, to je opravdu skvělé. V Berlíně je hodně lidí, kteří dali najevo, že politika nejedná dost rychle," dodala.

Primátorka Berlína Franziska Giffeyová zdůraznila, že město si je navzdory neúspěchu plebiscitu vědomo toho, že boj proti klimatickým změnám je důležitý. "Tu naléhavost si uvědomujeme," řekla.

Německá metropole počítá s tím, že bude klimaticky neutrální do roku 2045. Rychlejší splnění cíle a snížení emisí oxidu uhličitého nejméně o 95 procent oproti roku 1990 by si vyžádalo investice ve výši desítek miliard eur (stovek miliard korun). Německá média a také někteří politici poukazovali na to, že Berlín takové finanční zdroje nemá. Mnozí odborníci také pochybovali, zda je klimatická neutralita do sedmi let vůbec uskutečnitelná.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů