Středa, 24. dubna 2024

Možnou podobu CHKO Krušné hory představí ministerstvo v dubnu v Ústeckém kraji

Možnou podobu CHKO Krušné hory představí ministerstvo v dubnu v Ústeckém kraji

Ministerstvo životního prostředí představí v dubnu v Ústeckém kraji možnou podobu chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. Následně jeden zástupce ministerstva a jeden z kraje budou objíždět dotčené obce, které seznámí s dopady a přínosy CHKO pro konkrétní území. Po dnešní návštěvě ministra životního prostředí v Ústí nad Labem to ČTK a Českému rozhlasu řekl hejtman Jan Schiller. Harmonogram vyhlášení CHKO podle něj zatím není stanoven, chráněné krajinné oblasti vyhlašuje vláda.

Zástupce z ministerstva přijede na zasedání krajských zastupitelů 24. dubna. "Znát bychom poté už měli, jak velké plochy se CHKO dotkne," uvedl hejtman. "Stručně nám také člověk z ministerstva představí klady a zápory CHKO, ve kterém by pro naše území měla být třeba umožněna těžba lithia na Cínovci, instalace větrných elektráren na vrcholu hor a další," uvedl hejtman.

Přesný harmonogram vyhlášení CHKO Krušné hory podle Schillera zatím není. "Důležité je nejprve vše pečlivě probrat s obcemi," podotkl Schiller. Vyhlášením CHKO se zabývají ministerstvo životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). CHKO pak ve finále vyhlašuje vláda svým nařízením. K záměru vytvoření CHKO Krušného hory se Karlovarský kraj přihlásil před dvěma lety, Ústecký o něco později.

Na podporu vyšší ochrany Krušných hor vznikla i petice. Na stránkách ji dosud podepsalo zhruba 5300 lidí. Ministerstvo životního prostředí loni v červnu petici převzalo.

Za chráněnou krajinnou oblast lze podle zákona o ochraně přírody a krajiny vyhlásit rozsáhlé území s harmonicky utvářenou krajinou, charakteristicky vyvinutým reliéfem, významným podílem přirozených ekosystémů lesních a trvalých travních porostů, s hojným zastoupením dřevin, popřípadě s dochovanými památkami historického osídlení.

Česko má v současné době 26 chráněných krajinných oblastí, které pokrývají 15 procent rozlohy země. Na území Ústeckého kraje je 71 přírodních památek, 27 přírodních rezervací a dvě smluvně chráněná území a také jeden národní park.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů