Sobota, 20. dubna 2024

V západní Zambii stavíme bioplynárny a bojujeme tak se změnou klimatu

V západní Zambii stavíme bioplynárny a bojujeme tak se změnou klimatu

Bioplynárna je pro většinu venkovského obyvatelstva úplná novinka, která však může mít velký vliv na jejich život.

"Hodně nám to pomohlo. K přípravě jídla už nepoužíváme dřevěné uhlí ani dřevo, ale k vaření a svícení používáme bioplyn. Navíc máme biokal, který používáme jako hnojivo na zahradě," dodává Jane Akamandisa.

Bioplynárny jako udržitelný zdroj energie

"Tento projekt nám zlepšil život. Člověk v tísni nás spojil s bankou, abychom získali půjčku na postavení bioplynky. Byla to skvělá finanční investice, díky které můžeme efektivně hospodařit," říká Kalimba Muzaza.

Bioplynová stanice vypadá jako betonová kopule postavená pod zemí. Zemědělci ji naplňují zvířecím trusem a organickým odpadem z domácností, a díky biologickému rozkladu se v ní vyrábí plyn na vaření a svícení. Jako vedlejší produkt pak vzniká biokal, který lze využít jako organické hnojivo.

ČvT zatím pomohl postavit 45 bioplynáren. Cílem je jich postavit v Zambii 130, zejména v okresech Mongu, Nalolo a Kalabo v Západní provincii. Díky bioplynárnám nebudou lidé kácet stromy v okolí, což přispěje ke zvýšení odolnosti krajiny vůči změně klimatu.

Projekt podporuje ochranu životního prostředí a přírodních zdrojů v Zambii, a zároveň se snaží vyvážit potřeby sociálního a ekonomického rozvoje. V návaznosti na něj se podařilo urychlit ekonomický růst a zvýšit ekologickou udržitelnost, a to s cílem zlepšit zdraví, živobytí, příjmy i životní podmínky obyvatel Zambie.

Obnovitelné zdroje energie v Zambii

Projekt začal v roce 2021 a je financován Českou rozvojovou agenturou a realizován ve spolupráci s partnery - Keepers Zambia Foundation a Česká zemědělská univerzita v Praze. Místní okresní správa a Ministerstvo zemědělství, rybolovu a hospodářských zvířat přispělo technickou a finanční podporou při zavádění bioplynáren na venkově.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů