Pátek, 26. dubna 2024

Arnika odstartovala sérii seminářů pro samosprávy. Poradí, jak nakládat s říční krajinou

Arnika odstartovala sérii seminářů pro samosprávy. Poradí, jak nakládat s říční krajinou

Minulý týden se v Pardubicích uskutečnil první ze seminářů, jež organizace Arnika pořádá v souvislosti se zrušenou územní rezervou kanálu DOL. Vládní rozhodnutí s sebou totiž nese riziko v podobě potenciálních developerských záměrů, před kterými územní rezerva fakticky poskytovala ochranu.

"Jsem ráda, že mi přišla pozvánka. Zajímá mě, jakým způsobem bychom mohli udržet nejen Labe, ale také Chrudimku co nejvíc pro občany zpřírodněné, tedy s nezastavenými břehy. Chtěla jsem se dozvědět nové poznatky i argumentaci pro kolegy, až budu prosazovat nezastavování břehů těchto řek. A myslím, že nějaké argumenty si i odnáším." zhodnotila svou účast na semináři Jiřina Klčová, náměstkyně primátora Pardubic.

Potenciální hrozbou, plynoucí ze zrušení územní rezervy, je legislativní rozsah tohoto rozhodnutí. Stále se totiž připravují nejen vodní stavby na Labi, ale dokonce i splavnění Odry ke státním hranicím s Polskem. Ani tento záměr není definitivně ze stolu, ministerstvo dopravy hledá v územních plánech možnosti alternativní trasy.

"Záměrem seminářů je otevřít diskusi nad dalším směřováním péče o říční krajinu, která byla dlouhé roky rezervována pro výstavbu plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe. Chceme oslovit zainteresované aktéry a představit některé přístupy, jež bychom neměli při plánování budoucího využití území opomenout," uvedl jeden z hlavních přednášejících, doc. Jan Hradecký z Ostravské univerzity.

Společně s docentem Hradeckým přednáší na semináři také dalších pět odborníků na geomorfologii, geoekologii či právo. Účastníkům nabídnou řadu příkladů efektivního a citlivého využití pozemků a také způsoby obrany práv obyvatel na ochranu přírody. Cílem je motivovat ke správným krokům v rozvoji uvolněného území. A to nejen úředníky samosprávy, ale také ty, kteří říční krajinu využívají.

"Rybáři jsou absolutně závislí na řece a tím pádem nás zajímá všechno, co se okolo ní děje. Přednáška se tak bytostně dotýká našich zájmů a chceme vědět, jakým způsobem můžeme tlačit na státní správu, nebo na stakeholdery, abychom dosáhli zlepšení stavu řeky i jejího okolí a tím dosáhli zlepšení třeba v oblastech rybích přechodů nebo laterální migrace. Na semináři jsem dostal spoustu informací o právní rovině problému, ale i o biologicko - ekologickém pohledu." řekl další účastník pardubického semináře Ing. Pavel Vrána, Ph.D., odborný referent pro životní prostředí, čistotu vod, ichtyologii Českého rybářského svazu.

"Chceme, aby seminář dodal potřebné informace a propojil všechny účastníky procesů okolo vodního systému. Proto jsme ta nejdůležitější fakta zpracovali i do Příručky pro trvale udržitelný rozvoj zrušené územní rezervy DOL a pro interaktivní vizualizaci potenciálu uvolněného území, jsme vytvořili také webové rozhraní. " dodala Marie Dostálová z pořádající organizace Arnika.

Další seminář se uskuteční v pátek 14.4. v Brně v Nové radnici na Dominikánském náměstí 196/1. Následovat budou termíny 21.4. v Olomouci a 28.4. v Ostravě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů