Středa, 24. dubna 2024

Vítr a slunce loni měly na globální výrobě elektřiny podíl rekordních 12 procent

Vítr a slunce loni měly na globální výrobě elektřiny podíl rekordních 12 procent

Větrné a solární elektrárny měly v loňském roce na celosvětové výrobě elektřiny rekordní podíl, který činil 12 procent. Zvýšil se tak z deseti procent o rok dříve, vyplývá ze zprávy nezávislé organizace Ember. Loňský rok tak podle zprávy mohl znamenat vrchol emisí oxidu uhličitého (CO2) z energetického sektoru, který je největším znečišťovatelem ovzduší.

Všechny obnovitelné zdroje spolu s jadernou energií loni měly na globální výrobě elektřiny podíl 39 procent. Růst podílu elektřiny vyroběné z větru a slunce uspokojil až 80 procent růstu celosvětové poptávky po elektřině.

Výroba elektřiny z uhlí se loni zvýšila o 1,1 procenta. Kvůli krizi na trhu s plynem některé země znovu spustily své staré uhelné elektrárny, aby uspokojily poptávku. Výroba elektřiny z plynu klesla o 0,2 procenta, neboť vysoké ceny zdražily využívání tohoto paliva.

Emise oxidu uhličitého z energetického sektoru se loni zvýšily o 1,3 procenta, ale tempo růstu zpomalilo kvůli vyšší produkci z větru a slunce. Kdyby elektřina z větrných a solárních elektráren pocházela z fosilních paliv, byly by emise vyšší o 20 procent, uvádí zpráva.

Organizace Ember odhaduje, že výroba elektřiny z fosilních paliv letos klesne o 0,3 procenta. V následujících letech by měl být pokles ještě vyšší, protože bude spuštěno více solárních a větrných elektráren.

Ember ve svém každoročním přehledu zkoumá údaje ze 78 zemí, které se na celosvětové poptávce po elektřině podílejí 93 procenty, upozornila agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů