Sobota, 27. dubna 2024

Evropská aliance pro solární fotovoltaický průmysl je připravena k zahájení akčního plánu vedoucího ke změnám v průmyslu

Evropská aliance pro solární fotovoltaický průmysl je připravena k zahájení akčního plánu vedoucího ke  změnám v průmyslu

Společnost EIT InnoEnergy, inovační motor pro udržitelnou energii podporovaný Evropským institutem pro inovace a technologie (EIT) - jednou z institucí Evropské unie - dokázala pod svým vedením získat od spuštění Evropské aliance pro solární fotovoltaický průmysl (ESIA) v prosinci 2022 (ESIA) pro další spolupráci více než 110 nových členů ze 17 zemí. Členové aliance nyní navrhnou průmyslový plán, jak více rozvinout a urychlit rozvoj fotovoltaického průmyslu v Evropě, snížit jeho rizika, a to ve všech částech hodnotového řetězce, od získání křemíku až po výrobu modulů.

Aliance nyní vytvořila čtyři projektové pracovní skupiny: Nefinanční podmínky, Dodavatelský řetězec, Financování a Dovednosti, které povedou klíčoví průmysloví hráči jako např. Carbon, Enel Greenpower, Engie, IBC, Meyer Burger Technology AG a Wacker Chemie AG. Cílem je dosáhnout řady konkrétních opatření, která budou tvořit konsolidovaný plán na reindustrializaci evropského solárního fotovoltaického průmyslu. Tyto kroky současně podpoří průmyslové ambice evropského Green Dealu směřující k rozvoji odvětví, které bude do roku 2025 dodávat roční kapacitu 30 GW, čímž se v Evropě každý rok vytvoří 60 miliard eur nového HDP a přinese více než 400 000 nových pracovních míst (přímých i nepřímých).

Javier Sanz, vedoucí pro oblast obnovitelných energií společnosti EIT InnoEnergy a předseda ESIA, uvedl: ,,Máme velkou radost z toho, že vidíme neuvěřitelně rychlý pokrok Evropské aliance pro solární fotovoltaický průmysl s více než 110 členy z více než 17 zemí a celého solárního hodnotového řetězce. Je velmi důležité, abychom i nadále využívali robustní solární fotovoltaický průmyslový hodnotový řetězec a už teď se těšíme na výsledky našich čtyř projektových pracovních skupin, které budou představeny koncem tohoto roku."

Evropská aliance pro solární fotovoltaický průmysl, vytvořená Evropskou komisí a vedená společností EIT InnoEnergy, usnadňuje cílené inovace vedoucí k rozšiřování odolného průmyslového solárního hodnotového řetězce v EU, zejména v sektoru výroby fotovoltaických panelů. Řídící výbor tvoří samotná Evropská komise, společnosti EIT InnoEnergy a evropské instituce Solar Power Europe a European Solar Manufacturing Council.

Aliance podporuje růst evropského průmyslu, který vyvíjí a komercializuje průlomové technologie v celém hodnotovém řetězci, což vede k inovativním, efektivním, cirkulárním a trvalé udržitelným produktům a činí cíle EU v oblasti klimatu a energetiky dosažitelnějšími.

Akční plán jednotlivých pracovních skupin bude oznámen na konferenci Intersolar Europe v Mnichově ve dnech 14. až 16. června 2023.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů