Sobota, 20. dubna 2024

Studie: Vypnutím německých jaderných elektráren se do vzduchu dostane více CO2

Studie: Vypnutím německých jaderných elektráren se do vzduchu dostane více CO2

Odstavením zbylých tří německých jaderných elektráren se do vzduchu dostane ročně o 15 milionů tun více dodatečných emisí oxidu uhličitého (CO2). Uvádí to studie fyzika ze stuttgartské univerzity Andrého Thesse.

"S vysokou pravděpodobností lze předpokládat, že ztráty jaderné energie budou v krátkodobém horizontu kompenzovány větší výrobou elektřiny z uhlí a větším množstvím elektřiny z plynových elektráren. Je to na úkor bilance CO2 německého elektroenergetického sektoru, a tím na úkor závazků, které má Německo v ochraně klimatu," řekl Thess deníku Bild.

Podle německé ministryně životního prostředí Steffi Lemkeové ale nepředstavuje jaderná energie dobrou variantou pro záchranu klimatu. "Jaderná energie není ani bez CO2, ani nejde o formu výroby energie s nejnižšími emisemi CO2. Je to totiž právě energeticky náročná výroba paliva, která je škodlivá pro klima," řekla politička ze strany Zelených agentuře DPA. Jádro podle ní navíc není odolné vůči klimatické krizi kvůli enormním požadavkům na chladicí vodu.

Udržitelnost jádra zpochybňuje s ohledem na stále častější vlny veder v důsledku klimatických změn i německá ekologická organizace Deutsche Umwelthilfe (DUH). "V době nedostatku vody je třeba šetřit i vodou a jaderné elektrárny jsou obrovskými spotřebiteli vody," řekl šéf organizace Sascha Müller-Kraenner. To podle něj také vyvrací argument, že elektřina z jaderných elektráren je spolehlivá a vždy dostupná. "Prostě to tak není," dodává Müller-Kraenner.

V sobotu budou v Německu odpojeny od sítě zbylé jaderné elektrárny. Mělo se tak stát už na konci loňského roku, ale kvůli energetické krizi se vládní koalice loni rozhodla nechat tři reaktory v provozu i přes zimu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů