Sobota, 20. dubna 2024

Ministři skupiny G7 se dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů

Ministři skupiny G7 se dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů

Ministři životního prostředí a energetiky ze skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 se na dvoudenním zasedání v Japonsku dohodli na urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů energie a vyzvali ke snížení spotřeby zemního plynu. Nestanovili ale termín pro postupné ukončení produkce elektřiny z uhlí. Potvrdili také závazek skupiny dosáhnout do roku 2035 plně nebo převážně dekarbonizované energetiky. Vyplývá to ze zveřejněného komuniké.

Členové G7 podle dokumentu uznali potřebu snížení produkce zemního plynu. Současně ale uvedli, že investice do tohoto odvětví mohou pomoci řešit případný nedostatek energie.

"Razantně zvýšíme produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů," uvedli ministři. Zavázali se, že do roku 2030 zvýší společně kapacitu větrných elektráren na moři o 150 gigawattů a solární kapacitu o více než jeden terawatt.

Dohoda počítá také s urychlením postupného ukončování spalování fosilních paliv bez použití technologií k zachycování vznikajících emisí CO2. To má pomoci k tomu, aby nejpozději do roku 2050 země dosáhly nulových čistých emisí z produkce elektřiny.

Otázka stanovení časového harmonogramu pro postupné vyřazování uhelných elektráren je dlouhodobým problémem. Japonsko spoléhá na uhlí při výrobě elektřiny téměř z jedné třetiny, a také propaguje používání tzv. čistého uhlí, které využívá technologii k zachycování emisí oxidu uhličitého k výrobě vodíku.

Země G7 se na celosvětové ekonomické aktivitě podílejí 40 procenty a na emisích CO2 čtvrtinou, uvedla agentura AP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů