Pátek, 29. března 2024

Úřady zřejmě budou ze zákona spolupracovat na zpřístupňování prostorových dat

Úřady zřejmě budou ze zákona spolupracovat na zpřístupňování prostorových dat

Ministerstva a další úřady i vlastníci technické infrastruktury zřejmě budou ze zákona spolupracovat na zpřístupňování prostorových dat třech desítek oblastí, která slouží také pro evropský geoportál. Předpokládá to vládní novela zákona o právu na informace o životním prostředí, která je ve Sněmovně po dnešním druhém čtení před závěrečným schvalováním. Předloha vychází z předpisů EU, poslanci k ní žádné pozměňovací návrhy nepodali.

Sněmovna z iniciativy výboru pro životní prostředí zřejmě rozšíří výčet případů, kvůli kterým mohou úřady poskytnutí informace o životním prostředí žadateli odepřít. Úřady nedají například údaje, jejichž zpřístupnění by mohlo ohrozit rovnost účastníků soudního, rozhodčího či správního řízení nebo by mohly ohrozit právo na spravedlivý proces.

Koordinační výbor pro infrastrukturu pro prostorové informace v Evropě existuje přes deset let, kvůli novým povinnostem je třeba záležitost upravit přímo v zákoně, stojí v důvodové zprávě. Pro každou z oblastí zákon stanoví úřad nebo úřady, který pro ně má zajišťovat zpřístupnění národních datových sad na geoportálu. Na evropský geoportál se pak přenášejí informace o tom, kde jsou data dostupná, tedy kde se k nim uživatel dostane.

K oblastem patří zeměpisné názvy, územní správní jednotky, parcely, dopravní sítě, chráněná území, nadmořská výška, využití území, veřejné služby, zemědělská a průmyslová zařízení, zdroje energie, stav ovzduší a rozložení výskytu živočišných a rostlinných druhů.

Jednorázové náklady na vybudování a zajištění provozu infrastruktury prostorových dat odhadlo ministerstvo životního prostředí na zhruba 76 milionů korun. Běžné náklady se mají pohybovat kolem 39 milionů korun za rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů