Pondělí, 29. dubna 2024

Zavést turisty do méně vytížených lokalit v české přírodě je cílem aplikace Epu

Zavést turisty do méně vytížených lokalit v české přírodě je cílem aplikace Epu

Zavést turisty do méně navštěvovaných lokalit v české přírodě, a pomoci tak s overtourismem, si klade za cíl nová aplikace Epu, kterou dnes vývojáři ze společnosti Gatyer a Algodos představili novinářům. Aplikace podle nich nebude turisty nabádat k tomu, aby do národních parků nebo chráněných krajinných oblastí nechodili, ale ukáže v nich jiná místa pro pěší a cyklistické výlety. Aplikace Epu je zdarma ke stažení z Google Play a App Store.

Tipy na výlety do méně známých míst v Česku turistům nabízí také aplikace Úžasná místa od společnosti Mapotic. Podobné zaměření mají i další aplikace, například BezKempu, Na kole i pěšky nebo Placehunter.

Česká republika je podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) unikátní v tom, že nabízí širokou škálu biotopů od níže položených lužních lesů po arktické pásmo. "To vlastně v jiné zemi na tak malém území vidět nemůžete," řekl. "Přináší to ale i spoustu dalších jevů, jako je koncentrace lidí na určitá místa," doplnil. Méně navštěvované lokality v české přírodě jsou podle něj stejně hodnotné jako ty více vyhledávané.

Aplikace, která vznikla ve spolupráci s národními parky a Agenturou ochrany přírody a krajiny, turisty také upozorní na vstup do chráněných území a poučí je o tom, jak se v nich správně chovat. Kromě toho přinese informace o uzavírkách a omezeních či aktuální návštěvnosti. Aplikace ji podle Miloše Doubka ze společnosti Algodos předpovídá z dat o počasí a historické zkušenosti, do budoucna by ale měla pracovat také s kamerami na parkovištích, uvedl.

Z průzkumu státní agentury na podporu cestovního ruchu CzechTourism už dříve vyplynulo, že do méně známých destinací na dovolenou jezdí 25 procent Čechů, dalších 33 procent to plánuje. Za udržitelné cestování, tedy například ekologičtější ubytování a dopravu či větší podporu lokálních podnikatelů, je podle průzkumu ochotno si připlatit 35 procent Čechů, a to v průměru o 12,5 procenta. Nejčastěji jsou to mladí lidé do 24 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů