Čtvrtek, 25. dubna 2024

První malý reaktor by měl stát v Ústeckém kraji

První malý reaktor by měl stát v Ústeckém kraji

Na začátku roku ČEZ oznámil, že zvažuje místa pro malé modulární reaktory.

Ve výčtu je několik severočeských lokalit (Tušimice, Prunéřov, Ledvice), první elektrárna se plánuje ovšem vybudovat v jižních Čechách u Temelína. Poslanec a radní Ústeckého kraje Michal Kučera (TOP 09) proto bude iniciovat jednání o upřednostnění lokality v Ústeckém kraji. Právě Tušimice u Kadaně postoupily do dalšího kola testování.

,,Ústecký kraj má ideální podmínky pro výstavbu nové modulární elektrárny. Máme tu energetickou infrastrukturu a miliony hektolitrů vody v zatopených dolech, které jsou k chlazení jádra potřeba," říká radní pro rozvoj Ústeckého kraje a místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

Vybudování modulární elektrárny oznámilo Estonsko s podobným termínem jako český ČEZ. Tedy na začátku třicátých let. Británie plánuje spuštění prvního takového podniku dokonce v roce 2026.

,,Vývoj jde rychle kupředu, protože další zdroje energie potřebujeme, pokud nechceme zůstat závislí na uhlí nebo plynu. Věřím, že termíny se ještě posunou a nebude to dozadu. Naopak předpokládám, že modulární elektrárny potřebujeme dřív a jsem připraven pro to udělat jako radní pro rozvoj Ústeckého kraje maximum. Energie se dlouhodobě vyráběla u nás a hodně to poznamenalo náš region. Teď tu můžeme mít zdroj energie, který pomůže zaměstnanosti, nezatíží životní prostředí a přesně to si zasloužíme," říká Kučera, který bude iniciovat jednání s ČEZem na téma výběru lokalit pro výstavbu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů