Čtvrtek, 28. března 2024

Razantnější zvýšení hranice obecních poplatku za odpad Sněmovna možná schválí

Razantnější zvýšení hranice obecních poplatku za odpad Sněmovna možná schválí

Sněmovna možná schválí razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Rozpočtový výbor se dnes postavil k pozměňovacímu návrhu skupiny koaličních poslanců kladně. Na plénu by se mohl dostat do vládní novely, jež upravuje zejména vyměřování místních poplatků. Lázeňská města by podle ní mohla vybírat pobytový poplatek i v případě lázeňské péče, která je plně hrazená ze zdravotního pojištění včetně platby za ubytování. Poslanci budou hlasovat o podobě předlohy nejdříve příští týden.

Zvýšení horní hranice poplatku za odpad předkladatelé zdůvodňují růstem inflace, cen energií nebo plateb za skládkování. Předpokládá zvýšení horního limitu u ročního poplatku o 600 korun na 1800 korun. V případě, že jej obce stanovují podle objemu, by mohly nově účtovat až 1,8 koruny za litr místo jedné koruny. Poplatek určený podle hmotnosti by mohl být podle pozměňovacího návrhu nejvýše deset korun za kilogram místo nynějších šesti korun. Zvýšení horní hranice sazby by neznamenalo automaticky růst poplatku. Částky stanoví ve vyhláškách obecní zastupitelstva.

Po úvodním kole projednávání vládní novely rozpočtový výbor tuto úpravu nepodpořil, pro tehdy nebyli ani někteří zástupci vládního tábora. Dnes souhlasili s kladným stanoviskem všichni přítomní koaliční poslanci. Opoziční byli proti, nebo se hlasování zdrželi.

Ministerstvo financí zachovalo k pozměňovacímu návrhu neutrální postoj. Z loňského průzkumu ministerstva mezi vybranými obcemi vyplynulo, že žádná z nich nestanovila poplatek v nynější maximální výši. Průměrná výše ročního poplatku činila v těchto vybraných obcích 648 korun a v případě objemové sazby to bylo 0,61 koruny za litr.

Rozpočtový výbor se dnes postavil záporně k úpravě poslankyně STAN Elišky Olšákové, podle níž by obce mohly vybírat poplatek za zhodnocení pozemku výstavbou vodovodu nebo kanalizace nejen od vlastníků stavebních pozemků, ale také pozemků zastavitelných podle územního plánu. Stejná stanoviska výbor zaujal k pěti pozměňovacím návrhům Zuzany Ožanové (ANO). Poslankyně chce třeba upřesnit, odkdy mají starší lidé nárok na nižší poplatek za psa. Podle dalšího z návrhů by obce nemusely hradit místní poplatky samy sobě. Poplatkovou povinnost by v takových případech neměly ani obecní příspěvkové organizace. Dvojice úprav Ožanové se týká přechodu povinnosti hradit poplatek za odpad z nemovité věci z nezletilých dětí na jejich rodiče.

Na plně hrazenou lázeňskou péči se nyní na rozdíl od příspěvkové péče, kdy pojišťovna hradí jen léčení, a péče plně placené klientem poplatek z pobytu ze zákona nevztahuje. Vládní novela tento rozdíl odstraňuje. Obec by ale mohla pacienty s plně hrazenou lázeňskou péčí ve vyhlášce od poplatku osvobodit, stojí v důvodové zprávě.

U vyměřování místních poplatků novela zavede v některých případech zjednodušené postupy, které odrážejí nynější praxi. Lidé také budou moci požádat obecní úřad v určitých případech o vyměření poplatku rozhodnutím. Novela dále výslovně zakotví možnost doměření místního poplatku. Půjde o případy, kdy úřad dodatečně zjistí, že poplatek neurčil rozhodnutím ve správné výši. Upravuje také přihlašování poplatků do insolvenčních řízení, aby úřad mohl uplatnit svou pohledávku včas.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů