Úterý, 23. dubna 2024

Svitavsko zasáhlo tornádo

Svitavsko zasáhlo tornádo

V sobotu 29.4. se na studené frontě objevilo i několik silnějších bouří. Zejména na pomezí Moravy a Čech byly dle radarových dat rozpoznány rotující bouře, tzv. supercely, pod kterými se vyskytovaly případy výraznějších škod větrem.

Podle dostupných fotografií a také očitých svědectví se v obci Lubná nedaleko Poličky vyskytovalo tornádo. To bylo potvrzeno průzkumem lokality 1. 5., kdy byla s laskavou pomocí místních obyvatel identifikována přesná trasa tornáda. Přestože se jednalo o slabé tornádo, zanechalo za sebou škody - hlavně na střechách několika domů. V době průzkumu byla již poškození opravena, a proto za poskytnuté informace moc děkujeme.
Podle zjištěných škod urazilo tornádo dráhu cca 500 m. Shozené těžké tašky ze střechy v menší míře jsou podle metodiky Mezinárodní Fujitovy stupnice hodnoceny silou IF1-1, tedy rychlostí kolem 128 km/h. Součástí škod bylo také přemišťování předmětů s vhodnou záchytnou plochou pro vítr, jehož rychlost byla po většinu času nižší.

Nutno říct, že pokud by se tornádo stejných parametrů vytvořilo o 500 m dále nad obcí, nemuseli jsme o něm vůbec vědět. Nebyly totiž pozorovány v okolí žádné škody na lesním porostu.

Pravděpodobně se takto krátkodobé jevy vyskytují častěji, ale nemají žádného svědka. Takto slabých tornád během roku zaznamenáme většinou nižší jednotky případů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů