Čtvrtek, 28. března 2024

Senát možná schválí zákon o jednotném environmentálním stanovisku

Senát možná schválí zákon o jednotném environmentálním stanovisku

Senát by měl schválit zákon o jednotném environmentálním stanovisku (JES), který by měl zrychlit, zpřehlednit a zjednodušit povolování staveb z hlediska ochrany životního prostředí. Horní parlamentní komoře to dnes doporučil její ústavně-právní výbor. Stanovisko bude zahrnovat požadavky na posouzení dopadů na životní prostředí až podle devíti platných zákonů. Stavebník by měl podle předlohy na jednom místě získat veškerá potřebná povolení.

Návrh souvisí s vládní novelou stavebního zákona. Spolu s ní má celkově zajistit, aby žadatel o stavební povolení ho obdržel snáze a nemusel zjišťovat stanoviska dotčených úřadů. Stanovisko by za něj mohl zjišťovat stavební úřad.

Pirátská senátorka Adéla Šípová navrhovala v souvisejících novelách obnovit obecné právo spolků, jejichž hlavním posláním je ochrana přírody a krajiny, na účast v povolovacích řízeních, o což se snažili i její straničtí kolegové ve Sněmovně. Podpořila ji Hana Kordová Marvanová (ODS). Naopak předseda výboru Tomáš Goláň a předseda senátní ústavní komise Zdeněk Hraba z klubu ODS a TOP 09 prosazovali přijetí novel beze změn. Hraba jejich podobu označil jako "maximálně možný kompromis". Výbor nakonec k novelám žádné doporučení nepřijal.

Sněmovna v souvisejících novelách rozšířila v zákoně o ochraně přírody a krajiny možnost účasti veřejnosti na povolovacích řízeních. Nově by se podle návrhu mohly ochranářské spolky opět účastnit povolovacích řízení souvisejících s nově zaváděným JES, která se týkají kácení dřevin nebo výjimek ze zákazů u památných stromů, zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů.

JES má zahrnout také stanovisko k posuzování vlivů na životní prostředí, takzvané EIA. Stanovisko bude platit pět let a bude možné ho prodloužit. Na žádost stavebníka bude možné stanovisko i změnit. Pokud více zákonů vyžaduje shodné údaje, bude je žadatel vyplňovat jenom jednou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů