Úterý, 16. dubna 2024

Slovensko dá vyšší kompenzace energeticky náročným firmám, rozhodl parlament

Slovensko dá vyšší kompenzace energeticky náročným firmám, rozhodl parlament

Slovensko bude od příštího roku vyplácet energeticky náročným firmám vyšší kompenzace z výnosů státu z prodeje emisních povolenek. Vyplývá to z novely příslušného zákona, kterou dnes schválil parlament. Změnu žádali také zástupci slovenského průmyslu, který čelí vyšším cenám energií než v minulosti.

Po podpisu zákona prezidentkou bude nově na různá opatření vyčleněno 40 procent a od roku 2025 až polovina výnosů z prodeje povolenek; v současnosti je tento podíl stanoven minimálně na 30 procent. Z takto určené částky má být 35 procent místo dosavadních 25 procent použito na státní pobídky vybranému okruhu firem. Loni příjmy příslušného státního fondu z prodeje povolenek dosáhly 342,5 milionu eur (osm miliard korun).

Schválení předlohy zákona označila v lednu slovenská hlinikárna Slovalco za jednu z podmínek pro obnovení produkce primárního hliníku. Společnost tehdy oznámila, že odstaví posledních deset pecí.

Ceny elektrické energie a zemního plynu loni v létě na burzách vystoupily na rekordní hodnoty, následně však výrazněji klesly. Slovenská vláda ve státním rozpočtu vyčlenila pro podniky a další odběratele energií peníze na částečnou kompenzaci vysokých cen energií a také snížila distribuční poplatky za elektřinu na úroveň loňska. Domácnostem po opatřeních slovenské vlády letos zdražily energie výrazně méně, než by tomu bylo při plném promítnutí vývoje cen na burzách.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů