Úterý, 16. dubna 2024

Zlínský kraj chce osadit 39 krajských budov fotovoltaikou, kvůli úsporám

Zlínský kraj chce osadit 39 krajských budov fotovoltaikou, kvůli úsporám

Zlínský kraj plánuje osadit 39 budov, které má ve svém vlastnictví, fotovoltaickými elektrárnami. Hejtmanství tím usiluje o snížení nákladů na energie ve svých příspěvkových organizacích. Instalaci solárních panelů chce kraj zahájit příští rok. Předpokládané náklady činí 108 milionů korun, z toho by 73 milionů korun měla pokrýt dotace z ministerstva životního prostředí. V tiskové zprávě to dnes ČTK sdělil Jan Vandík z krajského oddělení komunikace a vnějších vztahů.

Vybudování fotovoltaických elektráren schválili krajští radní. Solární panely podle kraje pomohou snížit náklady na energie organizacím ve zdravotnictví, sociálních službách, školství i kultuře. "Přestože na kraj a jeho organizace energetická krize nedolehla v plné výši, protože máme ceny energií zafixované, nehodláme čekat, až náklady několikanásobně vzrostou. Okamžitě jsme na růst cen reagovali a teď přicházíme s prvním opatřením," uvedl hejtman Radim Holiš (ANO).

Místa, kam chce kraj panely instalovat, budou podle hejtmana mít povolení distributorů elektrické energie k připojení fotovoltaické elektrárny k distribuční síti s možností prodeje přebytků vyrobené energie. Z celkového počtu 39 fotovoltaických elektráren se 17 týká organizací ze školství, 11 ze sociální oblasti, sedm ze zdravotnictví a čtyři z kultury.

Objekty pro umístění solárních panelů vytipovala na základě odborného posouzení Energetická agentura Zlínského kraje. Projekty se připravují. Podle hejtmanství se uskuteční jen v případě schválení žádosti o dotaci, kterou bude možné získat z Operačního programu Životní prostředí 2021-2027. Vyhlašuje jej ministerstvo životního prostředí.

Žadateli budou podle náměstka hejtmana Lubomíra Trauba (ODS) příslušné příspěvkové organizace, přičemž administraci pro ně zajišťuje Energetická agentura Zlínského kraje. "Po schválení žádostí budou zpracovány investiční záměry akcí a následně zahájena jejich samotná realizace, která se předpokládá v roce 2024," uvedl Traub.

Solární panely jsou například na budově Uherskohradišťské nemocnice, depozitáři Muzea jihovýchodní Moravy v Otrokovicích na Zlínsku i na budovách zlínského Baťova institutu, kde sídlí krajská galerie, knihovna a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Fotovoltaické elektrárny plánují osadit na budovy ve svém vlastnictví také některá města ve Zlínském kraji. Platí to například pro Kroměříž, Holešov na Kroměřížsku a další.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů