Pátek, 19. dubna 2024

V Českém Švýcarsku dnes hořelo, policie v souvislosti s požárem zadržela člověka

V Českém Švýcarsku dnes hořelo, policie v souvislosti s požárem zadržela člověka

V Národním parku České Švýcarsko na Děčínsku dnes hořelo. Požár, který zasáhl oblast mezi Pravčickou branou a hranicí s Německem, hasiči odpoledne lokalizovali. Jeho likvidace bude vyhlášena nejdříve v pátek ráno, uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na twitteru napsal, že oheň zřejmě způsobila pyrotechnika. Policie v souvislosti s požárem zadržela jednoho člověka.

Mezi Pravčickou branou a hranicí s Německem začalo hořet dnes odpoledne. Požár se rozšířil na plochu 100krát 100 metrů, uvedl generální ředitel hasičů ČR Vladimír Vlček v České televizi. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Na místo vyrazil i policejní vrtulník, nakonec nebyl při zásahu potřeba.

Mluvčí správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov ČTK řekl, že hořet začalo na přístupové cestě k Pravčické bráně. Podle Marvana hořela převážně hrabanka a suché dřevo na zemi. Odpoledne se podařilo plameny uhasit a požár lokalizovat. Likvidace bude podle Marvana vyhlášena nejdříve v pátek ráno, kdy se má také rozhodnout o dalším postupu. Do té doby budou místo hlídat dvě hasičské jednotky, ostatní se vrátí na základny.

Policisté zadrželi jednoho člověka, který může mít přímou souvislost s požárem, uvedla policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Zadržený je podezřelý z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Na dotaz, co požár způsobilo, Hyšplerová řekla, že další informace nemůže poskytnout, protože policie je na počátku vyšetřování.

"Všechno naznačuje tomu, že požár byl od pyrotechniky, která se volně prodává v Hřensku," napsal na twitteru ministr Hladík. Také mluvčí národního parku uvedl, že podle jeho informací oheň vznikl zřejmě od pyrotechniky. Na dnešek připadá v Německu Den otců. Salov řekl, že během těchto oslav, pro které si cizinci hojně vybírají právě národní park České Švýcarsko, se často řeší incidenty spojené s alkoholem a odpalováním pyrotechniky.

Dosud nejrozsáhlejší lesní požár v České republice vypukl loni v noci na 24. července právě v národním parku České Švýcarsko. Zasáhl přes 1000 hektarů. Oheň se podařilo uhasit po 20 dnech. Policie loňský požár vyšetřuje jako obecné ohrožení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů