Sobota, 20. dubna 2024

Rusko zařadilo Greenpeace na seznam nežádoucích organizací

Rusko zařadilo Greenpeace na seznam nežádoucích organizací

Rusko označilo mezinárodní organizaci na ochranu životního prostředí Greenpeace za nežádoucí. Její aktivity podle ruské prokuratury ohrožují ústavní pořádek a bezpečnost země, uvedla s odkazem na prohlášení agentura TASS. Na ruském seznamu nežádoucích organizací, kterým se v podstatě zakazuje působení v Rusku, je například česká humanitární organizace Člověk v tísni nebo nezávislá média jako Bellingcat či Meduza.

"Na základě výsledků studia poskytnutých materiálů jsme dospěli k závěru, že aktivity mezinárodní nevládní a neziskové organizace Greenpeace International (...) představují ohrožení ústavního pořádku a bezpečnosti Ruské federace," uvedla prokuratura. "Ve vztahu k Ruské federaci Greenpeace ekologické aktivity ve skutečnosti doprovází aktivním prosazováním politických postojů, pokusy zasahovat do vnitřních záležitostí státu a jejich cílem je podkopávat jeho ekonomické základy," píše se v prohlášení.

Ruská pobočka Greenpeace následně na sociálních sítích uvedla, že nemá jinou možnost než v Rusku ukončit činnost. "Vyjadřujeme kategorický nesouhlas s rozhodnutím prokuratury. Toto rozhodnutí staví veškerou další aktivitu Greenpeace v Rusku mimo zákon," citovala agentura Reuters prohlášení.

Seznam nežádoucích organizací úřady vytvořily po ruské anexi ukrajinského poloostrova Krymu v roce 2014 a vyhlášení západních protiruských sankcí. Nyní čítá přes osm desítek subjektů. Organizace zařazené na seznamu nesmějí v Rusku působit a ruští občané s nimi nesmějí spolupracovat pod hrozbou až šestiletého vězení.

Na seznam ruské ministerstvo spravedlnosti v listopadu 2019 zařadilo i českou humanitární organizaci Člověk v tísni, letos v březnu pak stejný osud postihl lidskoprávní organizaci Transparency International.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů