Čtvrtek, 28. března 2024

Policie v Německu provedla razie u členů klimatického hnutí Letzte Generation

Policie v Německu provedla razie u členů klimatického hnutí Letzte Generation

Německá policie dnes v několika spolkových zemích provedla razie u členů klimatického hnutí Letzte Generation (Poslední generace). Státní zastupitelství uvedlo, že domovní prohlídky jsou součástí vyšetřování sedmi lidí, kteří čelí obviněním ze založení a podpory organizované zločinecké skupiny.

Hnutí se proti domovním prohlídkám ostře ohradilo a uvedlo, že žádné zločiny nepáchá, naopak se staví za životy všech lidí. Podporu aktivistům vyslovily mimo jiné ekologické uskupení Greenpeace a také postkomunistická Levice. Naopak spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová razie hájila. "Červená čára v právním státě je vždy jasná, legitimní protest končí tam, kde začínají trestné činy a kde jsou porušována práva ostatních," řekla. "Když se červená čára překročí, policie musí jednat," dodala.

Klimatické hnutí v posledních týdnech vystupňovalo blokády silnic a další nátlakové akce, kterými se snaží politické představitele a úřady přinutit k důraznějšímu boji proti globálnímu oteplování. Radikální akce aktivistů, které vyžadují doprovodné nasazení stovek policistů, ale vyvolávají rozporuplné reakce veřejnosti i politiků.

Spolkový kancléř Olaf Scholz blokády, při kterých se demonstranti lepí k vozovkám či autům, ostře kritizoval a označil je za "naprosto šílené". Berlínská senátorka pro vnitro Felor Badenbergová, jejíž funkce odpovídá zemské ministryni, chce prověřit, zda hnutí Letzte Generation není organizovanou zločineckou skupinou.

Protestní hnutí tak čelí řadě trestních oznámení, která státní zastupitelství označilo za důvod dnešní razie. Asi 170 policistů dnes prohledalo 15 objektů v sedmi spolkových zemích, mimo jiné v Berlíně, Bavorsku či Sasku. Policisté zablokovali také dva bankovní účty a jednu webovou stránku. Zmíněných sedm obviněných organizovalo podle vyšetřovatelů finanční sbírku pro hnutí, díky které vybrali nejméně 1,4 milionu eur (33 milionů Kč). Tyto peníze hnutí používá pro financování svých akcí, kterými se Letzte Generation podle obvinění dopouští trestných činů.

Dva z těchto sedmi lidí jsou navíc podezřelí z pokusu o sabotáž na ropovodu z Terstu do Ingolstadtu. Tento čin se stal v dubnu 2022, kdy dva lidé pronikli do regulační stanice ve Freisingu. Policie je krátce poté zadržela. Žádné větší škody hlášeny nebyly, provoz produktovodu byl ale asi na pět hodin zastaven.

Aleš Zápotocký

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů