Čtvrtek, 8. května 2025

Plýtvání potravinami je závažný a urgentní problém, shoduje se většina Čechů a Češek. Domácnosti přesto vyhodí stovky tun jídla ročně

Plýtvání potravinami je závažný a urgentní problém, shoduje se většina Čechů a Češek. Domácnosti přesto vyhodí stovky tun jídla ročně

Plýtvání potravinami vnímá jako problém vyžadující okamžité celospolečenské řešení celkem 71 % respondentů průzkumu z února letošního roku, který pro Ministerstvo zemědělství České republiky (MZe) zpracovala společnost STEM/MARK. Navzdory přesvědčení se ale českým domácnostem hospodařit s jídlem příliš nedaří: ročně končí v jejich odpadcích na 420 tisíc tun jídla. Ke snížení potravinového odpadu může výrazně pomoci správné zacházení s potravinami. Jeho zásady i letos připomíná kampaň #Safe2Eat, kterou organizuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Odborem bezpečnosti potravin MZe.

Ačkoli výsledky dotazníkového šetření poukazují na poměrně širokou shodu v otázce závažnosti plýtvání potravinami i potřeby okamžitých plošných protiopatření, část respondentů průzkumu je vůči možnostem nebo efektu snižování potravinového odpadu skeptická. Celých 16 % dotazovaných souhlasilo s tvrzením, že problém potravinového plýtvání nelze vyřešit; 18 % souzní s názorem, že řešení působí více obtíží, než aby se vyplatilo. A dalších 22 % se domnívá, že se jedná o nafouknutý problém.
,,Přičteme-li k potravinovému odpadu z domácností ztráty vznikající v maloobchodu, jídelnách, rychlém občerstvení a během distribuce potravin, překračuje množství potravin vyhozených v České republice půl milionu tun ročně. Na úrovni celé Evropské unie se pak každoročně vyhodí téměř 59 milionů tun potravin," doplňuje statistiky Ing. Jindřich Fialka, vrchní ředitel Sekce potravinářství při MZe. ,,Skutečnost, že téměř tři čtvrtiny respondentů vnímají situaci jako vážnou a chtějí plýtvání jídlem zamezit, proto vidím jako velmi pozitivní," komentuje výsledky průzkumu.
,,Zároveň bych rád rozptýlil obavy všech, kteří snahy o redukci potravinového odpadu považují za zbytečné nebo kontraproduktivní. S pomocí jednoduchých opatření, jako je plánování nákupů a dodržování pravidel pro zacházení s potravinami může každý z nás významně přispět ke změně," říká vrchní ředitel Jindřich Fialka a dodává, že hospodárné zacházení s potravinami pomáhá chránit přírodní zdroje i peněženky spotřebitelů.
Jak šetřit potravinami? Pomáhá správné zacházení s potravinami, nové kulinářské trendy, specializované weby i interaktivní aplikace
Velký vliv na čerstvost a trvanlivost potravin má způsob, jakým s nimi nakládáme. Dodržení takzvaného chladicího řetězce u výrobků vyžadujících uchování při nízkých teplotách, vhodný způsob uskladnění i přípravy jsou zároveň důležité pro zachování zdravotní nezávadnosti, nutričních kvalit i chuti.
Pro maximální využitelnost potravin je rovněž důležité rozlišovat mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí. Zatímco datum spotřeby přináší informaci o tom, do kdy je daná potravina zdravotně nezávadná, artikly s minimální trvanlivostí lze bezpečně konzumovat i po uvedeném datu. Ve zkratce řečeno, "datum spotřeby" se týká bezpečnosti potraviny, zatímco "minimální trvanlivost" její kvality. V EU vzniká až 10 % potravinového odpadu v důsledku neznalosti rozdílu mezi výše zmíněnými termíny.
Nicméně třeba čerstvé ovoce a zelenina nemusí být označeny datem minimální trvanlivosti. Zde pak platí, že, navzdory snaze omezit plýtvání, bychom se měli vyhýbat konzumaci nahnilých nebo nepřirozeně zbarvených kusů.
K plýtvání potravinami přispívá také nejistota, které části ovoce a zeleniny lze bezpečně konzumovat. V komunálním odpadu nebo na kompostu tak mnohdy končí košťály květáku a brokolice, nať z kořenové zeleniny nebo žebra mangoldu, z nichž lze připravit řadu chutných, netradičních pokrmů.
Podle Jindřicha Fialky je ale v případě pochybností nezbytné, aby si lidé bezpečnost konzumace dané potraviny ověřili: ,,Informace o zdravotní nezávadnosti doporučuji zkonzultovat například na webu https://viscojis.cz/, který provozuje Odbor bezpečnosti potravin ministerstva zemědělství. Spotřebitelé zde najdou také řadu praktických tipů ohledně nakládání s potravinami, rady týkající se zdravého stravování a spoustu dalších užitečných informací."
Inspiraci k udržitelnějšímu zacházení s potravinami pak lidé mohou hledat například na stránkách https://fwinstitut.cz/ patřící platformě Food Waste Institut při Mendelově univerzitě v Brně.
Generace Z má mezery ve znalostech, jak šetrně zacházet s potravinami
K nejnovějším formátům využívaným v boji proti plýtvání potravinami patří aplikace Nebuď Trash, která se zaměřuje na edukaci příslušníků generace Z. Právě ti, jak ukazují výsledky projektu Mendelovy univerzity s názvem Wasteful generation, v oblasti šetrného nakládání s jídlem značně tápou: přestože se o tematiku plýtvání potravinami zajímá 68 % z nich, své úmysly neumí převést do praxe a poté, co se osamostatní, plýtvají jídlem odhadem o třetinu více než během soužití s rodiči.
#Safe2Eat podporuje informovanou volbu a péči o zdraví
Pestrá a nutričně vyvážená strava pozitivně ovlivňuje tělesné zdraví i duševní pohodu a pomáhá předcházet řadě civilizačních onemocnění. ,,Cílem kampaně #Safe2Eat je zvyšovat informovanost občanů v problematice zdravého a bezpečného stravování a usnadnit tak jejich každodenní rozhodování. Letos se kromě správné manipulace s potravinami v kampani zaměřujeme také na porozumění údajům na obalech výrobků nebo na takzvané nové potraviny, ať už jde o nově vyvinuté produkty nebo artikly tradičně konzumované mimo Evropskou unii," popisuje Jindřich Fialka závěrem cíle kampaně EFSA pro rok 2025.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů