Čtvrtek, 25. dubna 2024

Paříž hodlá uspořádat olympijské hry bez jednorázových plastů

Paříž hodlá uspořádat olympijské hry bez jednorázových plastů

Vedení Paříže má v plánu během olympijských her v příštím roce zakázat používání jednorázových plastů. Oznámila to starostka Anne Hidalgová jako příspěvek k boji proti znečištění životního prostředí plasty.

"Rozhodli jsme se udělat z olympijských her první velkou akci bez jednorázových plastů," řekla Hidalgová na tiskové konferenci během mezinárodního fóra starostů proti znečištění plasty.

Podle agentury Reuters budou smět diváci na olympijské soutěže pouze bez plastových lahví. Opakovaně použitelné kelímky budou sloužit i k občerstvení během olympijského maratonu.

Americký nápojový gigant Coca-Cola, který je sponzorem her, bude své výrobky distribuovat ve skleněných lahvích a na více než 200 čepovacích zařízeních.

"Plastový odpad je stále hlavním celosvětovým problémem. Každý rok kvůli požití plastového odpadu zahyne 14.000 savců a 1,4 milionu mořských ptáků," uvedla kancelář pařížské starostky v prohlášení.

Organizátoři pařížské olympiády chtějí rovněž snížit uhlíkovou stopu na polovinu ve srovnání s letními hrami v Riu de Janeiro v roce 2016 a v Londýně v roce 2012. Minulé hry v Tokiu byly kvůli pandemii koronaviru bez diváků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů