Pátek, 26. dubna 2024

Nizozemská policie zadržela stovky klimatických aktivistů při protestu v Haagu

Nizozemská policie zadržela stovky klimatických aktivistů při protestu v Haagu

Nizozemská policie zadržela stovky klimatických aktivistů při protestu v Haagu. Demonstranti už posedmé blokovali úsek dálnice A12 nedaleko sídel nizozemského parlamentu a vlády, informovala agentura DPA. Podle nizozemských médií je mezi zadrženými i nizozemská herečka Carice van Houtenová, známá například ze seriálu Hra o trůny.

Organizace Extinction Rebellion chtěla dnešní akcí protestovat proti energetické politice vlády. Podle odhadů se akce zúčastnilo více než 3000 lidí. Policie uvedla, že stovky demonstrantů byly ze silnice odvedeny do přistavených autobusů. Někteří protestující se připoutali k sobě navzájem.

Podle nizozemských médií byla mezi zadrženými i herečka Carice van Houtenová, která si zahrála v populárním seriálu Hra o trůny a ztvárnila také jednu z hlavních rolí v česko-slovenském filmu Skleněný pokoj. Šestačtyřicetiletá herečka byla součástí skupiny aktivistů blokujících dálniční úsek Utrechtsebaan na protest proti nizozemským dotacím na fosilní paliva, uvedla agentura AFP.

Policie, která k rozehnání aktivistů použila vodní děla, odpoledne na twitteru potvrdila, že přistoupila k zatýkání. Van Houtenová předtím na instagramu potvrdila svou přítomnost na místě i to, že byla odvedena do jednoho z autobusů najatých k evakuaci zadržených osob. Podle AFP se protestních akcí účastní i několik nizozemských celebrit.

Agentura ANP uvedla, že policie nasadila vodní děla ve snaze zabránit demonstrantům v blokádě dálničního úseku. Policisté přitom dnes zasáhli dříve než při předchozích protestech Extinction Rebellion. Haagská radnice demonstranty předem varovala, že blokování rychlostní silnice je zakázané.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů