Středa, 24. dubna 2024

Canal Grande v Benátkách se zbarvil do fluoreskující zelené

Canal Grande v Benátkách se zbarvil do fluoreskující zelené

Do benátského Velkého kanálu (Canal Grande) se dostala záhadná tekutina, která hlavní vodní cestu ve městě na laguně zbarvila do fluoreskující zelené. Přestože se k činu zatím nikdo nepřihlásil, v podezření jsou klimatičtí aktivisté, informují dnes tiskové agentury. Například skupina Ultima Generazione (Poslední generace) ale odpovědnost za zbarvení kanálu odmítla.

Podle agentury DPA dnes voda v blízkosti mostu Ponte di Rialto náhle zářila zeleně. Italští hasiči uvedli, že ve spolupráci s agenturou na ochranu životního prostředí Arpa odebrali vzorky na rozbor. Benátský prefekt svolal mimořádnou schůzku s policií, která má incident vyšetřit. Podle italských médií úřady nepředpokládají, že by byla tekutina nebezpečná.

Někteří Benátčané připomínají rok 1968, kdy argentinský umělec Nicolás Garcia Uriburu vodu v centrálním kanále rovněž obarvil dozelena, aby upozornil na znečištění vody. V poslední době na sebe podobnými akcemi upozorňují klimatičtí aktivisté. Proto se mnozí domnívají, že mají prsty i v dnešním netradičním zbarvením vody v Canal Grande. Minulý týden členové skupiny Ultima Generazione zbarvili do černa vodu ve známé římské Fontáně di Trevi. Zodpovědnost za dnešní zbarvení kanálu v Benátkách ale podle listu La Repubblica zástupci této ekologické skupiny odmítli.

Dnes se v Benátkách konala tradiční regata Vogalonga, jíž se účastní veslice, kánoe a gondoly. Akce se zrodila v roce 1974 jako protest proti motorovým člunům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů