Sobota, 4. května 2024

O víkendu Praha přivítá Evropský hackathon udržitelnosti GreenHack

O víkendu Praha přivítá Evropský hackathon udržitelnosti GreenHack
Čtyřicítka týmů mladých "hackerů" z Česka a zahraniční se 2. a 3. června potká v holešovickém Vnitroblocku, aby navrhla nová řešení pro nižší spotřebu energie v sítích a serverech, omezení plýtvání potravinami v domácnostech a restauracích i ekologičtější složení vozového parku korporací. Evropský inovační maraton GreenHack 2023 má posílit udržitelné chování spotřebitelů i firem. Soutěžit se bude v sedmi výzvách. Nejlepší týmy získají až 5.000 euro a řadu partnerských cen.
"Musíme podporovat technické dovednosti mladých Češek a Čechů a naučit je řešit globální problémy v mezinárodních týmech co nejdříve. Udržitelnost je věc, kterou nastupující generace berou vážně a jsem příjemně překvapen, že mladí lidé jsou ochotni se v tak hojném počtu do řešení velkých témat pustit, navíc ve svém volném čase," říká organizátor třetího ročníku GreenHack Tomáš Studeník.
Do industriálních prostor Vnitroblocku dorazí 23 týmů, další dvacítka se připojí online. Až polovina ze 180 přihlášených účastníků pochází z Česka, zbytek je ze zahraničí. Během nonstop 24 hodin mají například vymyslet aplikaci, která firmě navrhne, jak složit vozový park z elektromobilů, hybridů a automobilů se spalovacím motorem tak, aby ekologická zátěž cestování byla co nejnižší.
Soutěžící budou také hledat způsoby, jak zlepšit udržitelnost provozu počítačových serverů, na kterých běží modely generativní umělé inteligence jako populární ChatGPT. Vymýšlet budou i aplikaci, která umožní lidem ovládat a spravovat svá domácí elektrická zařízení a spotřebiče tak, aby přispěly k rovnováze celorepublikové přenosové soustavy a současně jim přinesly finanční výhody.

Mezi další úkoly patří návrh udržitelného a inspirativního pracovního prostoru, který zvýší pohodu zaměstnanců a minimalizuje dopad na životní prostředí. Zvážit by soutěžící přitom měli takové faktory, jako je přirozené světlo, kvalita vzduchu, snížení hluku, flexibilita a rychlost připojení. Účastníci maratonu budou moci navrhnout také řešení, které omezí plýtvání potravinami v domácnostech a restauracích a objasní postup, jak zbytky efektivně zužitkovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů