Pátek, 29. března 2024

Den Země nám připomněl, že přispívat k ekologičtější budoucnosti pomocí domácích spotřebičů lze každý den

Den Země nám připomněl, že přispívat k ekologičtější budoucnosti pomocí domácích spotřebičů lze každý den

Každoročně je konec dubna na počest Dne Země spojen s řadou akcí, které zaměřují naši pozornost na ekologické aktivity a možnosti, jak pomoci naší planetě. Začít však lze i malými změnami, a to i při každodenních činnostech, jako jsou domácí práce. Vybrali jsme několik domácích pomocníků Electrolux, které vám při vašich ekologičtějších snahách přijdou vhod. Jsou částečně vyrobeny z recyklovaných materiálů a jejich funkce se zaměřují na trvalou udržitelnost.

Chladničky, které pomohou prodloužit životnost potravin

Žít udržitelněji znamená i minimalizovat množství potravinového odpadu. Kromě uvědomělého nakupování a vaření ze zbytků k tomu mohou napomoci i chladničky z nové řady Electrolux. Díky použitým technologiím dokáží redukovat až 20 % potravinového odpadu. Chladnička s mrazákem 700 GreenZone/GreenZone+ má uzavřenou zásuvku, kde se vlhkost udržuje na vyvážené úrovni a zabraňuje tak kažení potravin. Díky tomu se zachová až 95% vitamínů tím, že chrání produkty vyváženou dávkou vlhkosti. Chladnička s mrazákem 600 TwinTech? No Frost zase díky dvojitému chladícímu systému zabraňuje vysušování potravin a uchovává potraviny o 60 % šťavnatěji než chladničky s jedním výparníkem. Při jejím používání ušetříte nejen přírodu, ale také vlastní energii: mrazničku totiž nebudete muset nikdy odmrazovat.

Všechny nové modely chladniček s mrazákem zároveň využívají Ecometer, světelný ukazatel v přední části chladničky, který pomáhá sledovat, zda zvolený režim představuje ekologickou volbu: tři svítící LED diody znamenají nejekologičtější řešení, jedna svítící LED dioda nejméně ekologické řešení.

Šetrnější praní

Šetrněji a ekologičtěji lze přistupovat I k praní prádla. Technologie jako invertorový motor, technologie ECO nebo SensiCare praček Electrolux dokáží minimalizovat spotřebu energie a vody, přičemž stále poskytují vašemu oblečení tu nejlepší péči. Pračky Electrolux s technologií SteamCare? přidají na konci pracího cyklu páru, čímž pomáhají redukovat zmačkání oblečení až o třetinu a vy tak nemusíte žehlit. Samostatný parní cyklus s minimálním použitým množstvím vody je ideální volbou v případě, že nepotřebujete nošené oblečení prát, jen osvěžit. Šetřit energie vám pomůže program UltraWash, který nabízí kvalitní vyprání oděvů již při teplotě 30 °C. Ušetříte tak více než 30 % energie oproti běžnému praní bavlny na 40 °C. Tkaniny se zároveň méně namáhají, déle si drží barvu a tvar.

Sušení, které šetří tkaniny

Přestože volné sušení na slunci či na sušáku se může jevit jako ta nejekologičtější volba, udržitelně lze pečovat o prádlo i s využitím sušičky. Sušičky Electrolux série 800 využívají technologii DelicateCare, která přizpůsobuje teplotu a pohyb bubnu aktuální tkanině, a tak poskytne oblečení tu správnou péči. Oblečení se nebude sušit příliš krátce ani příliš dlouho, čímž se šetří jak materiály, tak spotřeba energie. Díky šetrnému sušení se snižuje i míra zmačkání, takže oblečení již nebude potřebovat další dávku tepla.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů