Čtvrtek, 25. dubna 2024

Plovoucí fotovoltaická elektrárna ve Štěchovicích zvýšila výkon na čtyřnásobek

Plovoucí fotovoltaická elektrárna ve Štěchovicích zvýšila výkon na čtyřnásobek

Energetici po ročním testování zečtyřnásobili výkon první plovoucí fotovoltaické elektrárny ve Štěchovicích u Prahy. Z původních 21,7 kWp ho zvýšili na 87 kWp a elektrárnu zároveň připojili do sítě, informoval dnes ČTK mluvčí ČEZ Martin Schreier.

ČEZ instaloval solární panely na hladinu horní nádrže s názvem Homole. Mají ověřit plavební vlastnosti nosné konstrukce pro případné nasazení tohoto typu fotovoltaik v budoucích velkých parcích. Osm řad monokrystalických panelů na stříškách s orientací východ-západ bez problému funguje až při devítimetrovém kolísání hladiny během cyklů přečerpávací elektrárny. Energetici zvažují na horní nádrži přečerpávací elektrárny ještě instalaci velké fotovoltaiky o výkonu 1 MW.

Štěchovická přečerpávací elektrárna je významným zdrojem rychlé energie, kterou dokáže dodat během několika desítek vteřin. Pokud je v energetické soustavě přebytek elektřiny, využívá ji k načerpávání vody z Vltavy do horní nádrže na kopci Homole. Při nedostatku energie naopak údolní turbína po čtyři hodiny proměňuje vodu proudící přivaděčem z horní nádrže v elektřinu pro tisíce středočeských domácností.

"Rostoucí efektivita nové generace fotovoltaických panelů skokově zvýšila potenciál tohoto obnovitelného zdroje. V dalších letech chce ČEZ postavit tisíce MW výkonu právě ve fotovoltaikách. Plovoucí elektrárny jsou alternativou k záboru pozemků, pomáhají zlepšovat kvalitu vody, snižují její odpařování z krajiny a jejich demontáž je snazší než u pozemních konstrukcí s nosnými piloty v zemi," uvedl člen představenstva a ředitel divize obnovitelná a klasická energetika ČEZ Jan Kalina. V budoucnu by podle něj mohly podobné elektrárny fungovat na technologických nádržích a dalších vodních plochách a nezabíraly by tak zemědělskou půdu.

Přečerpávací elektrárna byla spuštěná už v roce 1947 a komplexně zmodernizovaná v roce 1996. Na stoprocentní výkon zvládne najet za tři minuty od povelu dispečera. Během čtyř hodin umí dodat až 200 MWh elektřiny a pomoci tak stabilizovat českou energetickou soustavu.

ČEZ provozuje v Česku fotovoltaické elektrárny o celkovém výkonu 126 MW, které ročně v závislosti na přírodních podmínkách vyrobí elektřinu zhruba pro 40.000 domácností. Do roku 2030 chce firma přispět k transformaci české energetiky do bezemisní podoby vybudováním obnovitelných zdrojů o výkonu až 6 GW.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů