Pátek, 3. května 2024

Ekologický provoz domácnosti? Pomůže dotace i půjčka

Ekologický provoz domácnosti? Pomůže dotace i půjčka

Ekologický provoz domácnosti může v mnoha ohledech znamenat i provoz ,,ekonomický". Jde totiž především o energie - a ty přírodní jsou zkrátka levnější. Jen se musíme správně vybavit, abychom je dokázali zpracovat, využít a v domě rozvést přesně tam, kam potřebujeme. Právě na pořízení tohoto vybavení, včetně zateplení bydlení, se dají využít dotace, v kombinaci s půjčkou. Dotace státní i lokální, od radnic velkých měst.

Kombinace dotace s půjčkou
Dotace, ať je od města nebo ze státního fondu, hradí jen část nákladů na instalaci zařízení pro ekologický provoz domácnosti. Nebo část nákladů na zateplení, výměnu oken apod. K dorovnání do celkové ceny celého vašeho projektu ale můžete využít krátkodobou půjčku do 1,2 milionu Kč, v individuálních případech až do 2,5 mil. Kč.
Splatnost je u takovýchto úvěrů individuální. Většinou do 10 let, v některých případech i déle. Nejvhodnější bývají pro menší úpravy v bydlení, jako je výměna zdroje tepla, utěsnění oken, instalace solárního zdroje pro ohřev vody atp.
Běžná půjčka nebo hypotéka? Podle částky a doby plánované splatnosti
Při vyšších částkách (cca nad 300 tisíc korun) už se však vyplatí hypotéka: díky zástavě nemovitosti na ni vždy získáte úrok nižší, než u půjčky běžné. Navíc se hypotéka dá splácet mnohem déle, proto i po nižších částkách. Počítat ale musíte s variabilitou úrokové míry, mění se vždy po skončení doby fixace.
Než se pro některou z variant rozhodnete, pamatujte na porovnání nabídek od více poskytovatelů, zvážení všech výhod i nevýhod. Přehledné informace o půjčkách a jejich konkrétních podobách u jednotlivých bank najdete například v tomto porovnání finančních produktů. Dobrou zprávou pro spotřebitele je možnost refinancování - mezi spotřební půjčkou a hypotékou lze přeskakovat právě díky refinancování na nový typ úvěru.
Nyní už nahlédněme na možnosti dotací pro zvýšení ekologičnosti provozu vaší domácnosti.
Státní dotace
Stát, respektive Státní fond životního prostředí, poskytují dva druhy dotace pro domácnosti:
Nová Zelená úsporám a Nová Zelená úsporám Light
Oba typy Zelené úsporám dotace jsou určeny k tomu, aby domácnosti mohly bydlet lépe a kvalitněji, aby uspořily peníze za energie a aby především šetřily životní prostředí. Nová zelená úsporám se zaměřuje na rodinné domy a na domy bytové (kde dotuje větší projekty týkající se celého bytového domu, například paneláku).
Ze Zelené úsporám si můžete nechat přispět na zateplení, zelenou střechu, tepelné čerpatlo, kotel, fotovoltaiku, rekuperaci, využití tepla z odpadní vody, stínící techniku, využití dešťové vody a na další úsporné, a tím i ekologické projekty. Nová zelená úsporám Light cílí na seniory a domácnosti s nižšími příjmy, má o něco užší okruh dotovaných projektů.
Kotlíková dotace
I Kotlíková dotace je cílena na osoby s nižšími příjmy a na seniory. Na výměnu kotle (což je jediný cíl této dotace) lze získat až 95 % celkové pořizovací ceny. Podmínkou jsou nižší příjmy (nárok na příspěvek na bydlení) a/nebo vyšší věk.
Dešťovka
Dotace určená na všechny projekty, které zlepší hospodaření s dešťovou vodou: sbírání vody na zalévání zahrady, využití dešťové vody pro zalévání a splachování, přečištění odpadní a srážkové vody (tzv. šedé vody) na vodu užitkovou.
Žijete v Praze? Do září 2023 běží dotační program Čistá energie Praha
Pražané si mohou až do konce září 2023 požádat o dotaci z programu Čistá energie Praha. Cílem je zlepšit stav ovzduší v metropoli. Na program bylo schváleno 50 milionů korun, doposud je vyčerpáno zhruba 10 milionů Kč.
Program, v porovnání s předchozími lety, naznal změn. Především je umožněno podávání žádostí před realizací. Zároveň bylo kompletně vypuštěno dotování plynových kotlů, výměnou za podporu tepelných čerpadel. Dotovat bude město, dle sdělení v Pražském patriotu, i nadále projekty ,,akumulačních nádrží v rodinných domech s vytápěním kotlem na pevná paliva třetí a vyšší emisní třídy, solárních termických systémů a regulace parametrů otopné vody z dálkového vytápění v předávacím místě bytových domů v trvale obývaných bytových objektech".
Jste z Brna? I tady město nabízí různé ekodotace
Brno pojalo ekodotace jako motivační programy, kterými se snaží přispívat k zelenějšímu, ekologičtějšímu a zdravějšímu Brnu. K udržitelnému životu. Dotace se zaměřují několika směry - a charakterizují je mimo jiné i samotné názvy dotačních programů:
  • Šalinkarta
  • Vnitroblok!
  • Nábřežít!
  • Zelená střechám!
  • Nachytej dešťovku!
  • pomoc se státními dotacemi na úspory energií v domácnosti.
Žijete v jiném městě? Sledujte jeho webové stránky

O dotacích a dotačních programech realizovaných přímo městem se vždy informuje jak na účední desce města, tak i na webových stránkách (kde je mnohem více prostoru k přehlednému informování obyvatel). Naučte se pravidelně chodit na stránky svého města a sledovat nabídku dotací pro domácnosti. Nebo komunikujte přímo se svým městem, a ekologické dotace v něm můžete i iniciovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů