Pátek, 17. května 2024

30. srpna - Mezinárodní den žraloků velrybích

Navštivte pobřeží nebo akvárium a podívejte se na pozoruhodného žraloka velrybího, nebo si přečtěte o tom, jak můžete tyto úžasné tvory chránit před vyhynutím.

30. srpna - Mezinárodní den žraloků velrybích

Mezinárodní den velrybích žraloků byl navržen tak, abychom mohli oslavit a zvýšit povědomí o těchto úžasných mořských tvorech. Žraloka velrybího musíme chránit, neboť jejich počet klesá. Tito mírní obři fascinují vodní nadšence i mořské biology, ale je na nás všech, abychom zajistili, že jejich počet vzroste a jejich budoucnost bude zajištěna. O tom je Mezinárodní den velrybích žraloků.


Žraloci velrybí jsou neuvěřitelní na pohled a ještě více fascinující je se o nich něco dozvědět. Stávají se však ohroženými. Ve skutečnosti jsou jedním z nejzranitelnějších mořských živočichů podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN).

Několik zajímavých faktů o žralocích velrybích
Jsou to žraloci? Nebo jsou to velryby? Žralok velrybí je žralok. Pojďme si to v první řadě ujasnit. Ve skutečnosti je žralok velrybí největším žijícím druhem žraloka na naší planetě. Mohou dorůst až do délky 14 metrů a vážit v průměru 12 tun. Navzdory tomu, že jsou tak velcí, jejich zuby jsou velmi malé, měří jen šest milimetrů na délku.

Jedním z nejvíce fascinujících faktů o velrybích žralokech je, že všichni mají jedinečný vzor. Kůže žraloka velrybího je zcela jedinečná, stejně jako otisk prstu člověka. To dává výzkumníkům možnost provádět vizuální analýzu žraloka velrybího, aby jej mohli správně identifikovat a sledovat.

Jedním z důvodů, proč jsou žraloci velrybí tak zranitelní, je to, že se pohybují v mělkých hloubkách a v oceánu se pohybují pomalu. Nejraději se toulají po mořích, která mají hloubku kolem 50 metrů, přestože se mohou ponořit až do 1000 metrů. Pokud jde o rychlost, plavou přibližně pět kilometrů za hodinu. Z tohoto důvodu jsou velmi zranitelní vůči zachycení v rybářských sítích a při srážkách s lodí.

Historie Mezinárodního dne žraloků velryb
Mezinárodní den velrybích žraloků, založený v roce 2012, oslavuje tyto něžné obry. Žraloci velrybí, dorůstající délky až 14 metrů a hmotnosti 12 tun, mají tvář, kterou může milovat jen matka: žádný velrybí žralok nikdy nevyhraje soutěž krásy, takže je správné, aby se jeden den v roce cítili výjimečně. Tento den má však vážný účel, jehož cílem je zvýšit povědomí o tom, jak bylo toto zvíře loveno pro své vysoce ceněné ploutve a maso.

Bohužel byl v roce 2016 žralok velrybí překlasifikován IUCN a přesunul se ze zranitelného druhu na ohrožený, což je neuvěřitelně znepokojující. Podle některých odhadů na celém světě žijí jen desítky tisíc těchto žraloků. Existuje řada různých důvodů, proč jich ubývá. Samozřejmě, že lov hraje obrovskou roli. Existují však také případy, kdy se žraloci velrybí srazí s čluny, a také se tito žraloci uvězní v rybářském náčiní. V některých částech Asie jsou produkty vyrobené ze žraloků velrybích velmi žádané.

Samozřejmě nemůžeme mluvit o hrozbě pro jakýkoli druh oceánského života, aniž bychom zmínili plast. Odpadní plasty se dostávají do našich oceánů. Žralok velrybí může snadno uhynout po požití plastu, který se může hromadit v trávicím traktu velryby. Když se to stane, velryba obvykle zemře hlady, protože už nebude moci jíst. Proto není těžké pochopit, proč jsou životy tolika žraloků velrybích ohroženy a proč musíme přispět svým dílem k ochraně tohoto ohroženého druhu.

Jak oslavit Mezinárodní den velrybích žraloků
Proč tedy neprojevit trochu solidarity na Mezinárodní den velrybích žraloků a oslavit naše přátele s ploutvemi? Vydejte se na pobřeží a zkuste zahlédnout velrybu nebo třeba upéct (rybí) dort. Ať děláte cokoli, jen se nedívejte na Čelisti.

Mezinárodní den velrybích žraloků můžete oslavit mnoha různými způsoby. Můžete se například dozvědět více o stvoření a šířit povědomí prostřednictvím své online přítomnosti, ať už jste aktivní na sociálních sítích nebo máte svůj vlastní blog. Je důležité zajistit, aby o situaci vědělo co nejvíce lidí, abychom mohli všichni společně tato zvířata chránit.
Kromě toho existuje řada charitativních organizací a organizací, které byly založeny za účelem ochrany těchto obrů. Existuje mnoho způsobů, jak se zapojit. Samozřejmě, že darování jakékoli organizaci bude velmi oceněno, zvláště když většina těchto organizací funguje čistě na darech. Můžete také věnovat trochu svého času. Proč ne dobrovolně pomoci v organizaci a pak se budete moci dozvědět více o žraloku velrybím?
Dalším způsobem, jak pomoci těmto neuvěřitelným zvířatům na počest Mezinárodního dne velrybích žraloků, je omezit používání plastů a ujistit se, že je správně recyklujete. Můžete také zvýšit povědomí o této problematice. Pokud totiž pomůžete v celosvětovém úsilí snížit množství plastů, které končí v našich oceánech, nejenže budete moci pomoci žralokům velrybím, ale pomůžete i celému mořskému životu. Pokud strávíte nějaký čas čtením o globálním problému plastů, budete pravděpodobně šokováni tím, jak závažný je a jak velké škody způsobuje. Existuje několik opravdu strašných příběhů o mořských zvířatech, která kvůli tomu přišla o život, takže si udělejte nějaký čas a rozšiřte, že lidé by měli omezovat plasty a zajistit, aby plasty recyklovali.
Můžete také strávit nějaký čas prohlížením fotografií a videí těchto úžasných tvorů. Pokud se rychle podíváte na internet, uvidíte spoustu neuvěřitelných fotografií žraloků velrybích. Jsou opravdu dechberoucí. Tyto fotografie můžete také sdílet na platformách sociálních médií. Jsme si jisti, že neuvěřitelný vzhled žraloka velrybího jistě vzbudí zájem pár lidí, a můžete toho využít jako příležitost k poučení o tomto druhu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů