Sobota, 11. května 2024

14. srpna - Světový den kosatek

Jako vrcholoví predátoři v oceánu jsou tato ikonická zvířata nejen fascinující, ale jsou také známá jako ,,klíčový" druh. To znamená, že hrají zásadní roli v mořských ekosystémech, mimo jiné také jako ,,indikační" druh, který nám může hodně napovědět o zdraví a pohodě ekosystému.

14. srpna - Světový den kosatek

Kromě toho jsou kosatky považovány za ,,zastřešující druh", protože pokud je dokážeme chránit, pak by všechny druhy a stanoviště, které jsou součástí jejich života, měly být součástí balíčku. Pokud tedy uděláme věci správně, abychom kosatky náležitě chránili, tyto akce budou také fungovat jako vrstva ochrany životního prostředí a zvířat, která v něm žijí.

Historie Mezinárodního dne kosatek

Světový den kosatek zahájila Dr Ingrid N. Visser 8. listopadu 2013 na World Whale Conference v Bostonu v USA a poprvé se slavill 14. července 2014 ve spolupráci s Orca Research Trust. K události se připojily další organizace zaměřené na kosatky, kytovce a oceány. Podpora Světového dne kosatek stále roste a jen do roku 2020 akci podpořilo a propagovalo více než 40 nevládních organizací a dalších subjektů po celém světě.

Orca je jedním z nejrozšířenějších druhů kytovců (velryby, delfíni a sviňuchy), protože se vyskytují od okrajů ledu po tropy na obou polokoulích.

Ačkoli je znám pod mnoha různými jmény (jako kosatka, asesina ballenas a kasatka), latinský název Orcinus orca se používá pro všechny kosatky po celém světě. Předpokládá se, že latinské (nebo vědecké) jméno se překládá jako ,,bůh podsvětí" nebo ,,delfín démon". Patří do skupiny velryb a delfínů zvaných Odontocetes, což znamená ?ozubený kytovec'. V rámci toho jsou zařazeni do rodiny delfínů (na základě řady znaků, jako je tvar jejich zubů), což z nich dělá největšího delfína na světě.

Na světě existuje mnoho různých ,,ekotypů" kosatek, některé žijí vedle sebe. Jednoduše řečeno, ekotyp odkazuje na odlišnou populaci druhu. Bez ohledu na druh se ekotypy typicky liší tvarem/velikostí těla i chováním (včetně lovu a sociální struktury) a u kosatek se liší také svými dialekty

V současné době existuje neznámý počet ekotypů kosatek. Někteří vědci navrhli 22 ekotypů, ale existuje mnoho dalších, které stále nejsou rozpoznány nebo ještě nebyly popsány.

Jako druh bylo zdokumentováno, že kosatka se živí více než 100 různými druhy kořisti. Každý ekotyp se však typicky živí velmi definovaným způsobem a na malé vybrané skupině druhů kořisti. Oba tyto aspekty je činí zranitelnými a citlivými na změny v jejich stanovišti.

Ale bez ohledu na to, kolik ekotypů kosatek existuje, kde žijí nebo čím se živí, není pochyb o tom, že tato zvířata jsou působivá a stojí za to je chránit.

Povzbuzujeme vás, abyste pomohli s naší misí a přidali se k nám při oslavě ORCA!

https://www.worldorcaday.org/

Zajímavosti o kosatkách

Kosatky, i když starověcí námořníci nazývali kosatky, jsou ve skutečnosti největším členem rodiny delfínů.

Samice kosatky se mohou ve volné přírodě dožít až 80 let.

I když jsou kosatky obrovské, jsou rychlé plavce a jejich rychlost překračuje 50 km/h.

Hřbetní ploutev samce kosatky může být vysoká až dva metry.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů