Neděle, 12. května 2024

2. října - Mezinárodní den nenásilí

15. června 2007 Valné shromáždění OSN odhlasovalo, že výročí narození Mahátmy Ghándího bude Mezinárodním dnem nenásilí. Den je většinou věnován šíření poselství nenásilí co největšímu počtu lidí ve všech zemích světa.

2. října - Mezinárodní den nenásilí

Tento svět zažil svůj podíl krvavých válek, které ukončily nespočet životů a mnohé další naplnily smutkem. Bez ohledu na to, do jaké země se vydáte, existují příběhy o tom, jak něčí chamtivost nebo touha po moci vedly k zabíjení nevinných lidí, zničení krásných měst, drancování přírodních zdrojů... Dokonce i války, které byly vedeny pro dobrou věc, jako je občanská válka ve Spojených státech amerických, které vyústily ve zrušení otroctví, byly zodpovědné za velké množství úmrtí.

Naštěstí jsou však v tomto světě lidé, kteří provedli změny, které považovali za nezbytné, bez násilí či hrubé síly, a právě tyto osoby oslavuje Mezinárodní den nenásilí.

Historie Mezinárodního dne nenásilí

Mezinárodní den nenásilí se slaví 2. října na počest narozenin Mahátmy Ghándího, jednoho z nejvlivnějších politických aktivistů všech dob. Ghándí použil nenásilnou občanskou neposlušnost, aby nakonec svrhl Brity, kteří v té době vládli Indii. Navzdory tomu, že byl mnohokrát uvržen do vězení, ale nikdy ho nic nepřimělo opustit svůj mírový přístup, což nakonec vedlo k tomu, že Indie konečně získala nezávislost, po které celá léta toužila.

Nezávislost jeho země však nebyla jedinou záležitostí, kterou Ghándí považoval za důležitou; také se živě zajímal o budování dobrých vztahů mezi lidmi různých náboženství a etnik, rozšiřování práv žen a snižování míry chudoby. I když byl v roce 1948 zavražděn hinduistickým nacionalistou, nikdy nebyl zapomenut a většina Indů jej nazývá ,,otcem národa".

Jak oslavit Mezinárodní den nenásilí

Jedním z nejlepších způsobů, jak uctít život a úspěchy Mahátmy Ghándího i dalších světových vůdců, kteří vyhráli své bitvy bez násilí, můžete si vybrat jednoho z těchto lidí a přečíst si jejich biografii - zjistit, co je motivovalo jednat, co jim pomohlo udržet si sílu, i když viděli hrozné věci, které se kolem nich dějí.

Mezi takové lidi patří aktivisté za občanská práva Martin Luther King a Rosa Parks, hvězda Beatles John Lennon, humanitární aktivista Harry Belafonte a samozřejmě vůdce hnutí proti apartheidu Nelson Mandela. Životní příběhy každého z těchto lidí jsou fascinující a inspirující. Pokud máte děti, tento den by mohl být ideální čas naučit je ctnostem statečnosti, soucitu a vytrvalosti.

Děti dokážou být kruté, proto je důležité svým dětem vštípit silné pocity dobra a zla v naději, že se stanou dobrými, silnými dospělými a hodnými nástupci výše zmíněných lidí. Děti jsou koneckonců budoucnost a lidé, kteří budou utvářet historii. Ať už se rozhodnete slavit Mezinárodní den nenásilí, ujistěte se, že děláte, co můžete, abyste uctili statečnost a dobro lidí, jako je Mahátma Ghándí, a pokračovali v jejich odkazu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů