Pondělí, 20. května 2024

Dobrovolnická akce Den za obnovu lesa bude v září v osmi regionech ČR

Dobrovolnická akce Den za obnovu lesa bude v září v osmi regionech ČR

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vyhlásil čtvrtý ročník Dne za obnovu lesa. Akce, při které lidé pomáhají uklízet lesy, obnovovat oplocení či sázet stromky, se bude konat v sobotu 23. září od 10:00 do 16:00. ČTK o tom dnes informovala mluvčí LČR Eva Jouklová. Největší lesnická akce pro veřejnost v ČR bude v osmi regionech, a to v jižních, západních, východních, středních i severních Čechách, na Vysočině a na jižní i severní Moravě.

"Věřím, že se opět setkáme s nadšenci, kteří chtějí obnovit naši krajinu a ocení tuto příležitost," uvedl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Loni dobrovolníci při akci Den za obnovu lesa vysadili 34.000 dubů, buků, lip, jedlí a dalších dřevin. "Chceme, aby se lidé dozvěděli co nejvíc o aktuálním postupu Lesů ČR v obnově lesa, o výsadbě smíšených porostů, jejich pěstování, ale i o mnohém dalším, co je spojené s lesy a péčí o ně. A pokud budou mít zájem, aby se mohli na obnově i sami podílet," řekla ČTK Jouklová.

Součástí akce bude program pro děti i dospělé. Účastníci uslyší například vábení jelenů, uvidí profesionální práci dřevorubců s motorovou pilou i s historickými nástroji, dozvědí se o větrolamech, jejich významu pro krajinu i obnově nebo o mobilní aplikaci Klíšťapka. "Od Klubu českých turistů dostanou tipy na výlety, od záchranářů poučení o bodech záchrany. Někteří si třeba zkusí změřit kmeny, jak to dělají lesníci, další ochutnají zvěřinu. Program se na každém místě mírně liší," uvedla Jouklová.

Více informací je na webu. "Akce se koná za každého počasí a bude opět trochu pracovní, trochu poznávací," dodala Jouklová.

Státní podnik LČR nedávno uvedl, že se vrací k běžnému hospodaření, tedy jako před vypuknutím kůrovcové kalamity v roce 2018. Likvidací a zpracováním dřeva napadeného kůrovcem loni významně přispěl k ústupu kůrovcové kalamity v porostech. Prioritou LČR je tak nadále obnova lesů po kalamitě. Nové lesy po kalamitě by měly být podle Lesů ČR odolnější a druhově pestřejší s vyšším zastoupením listnatých dřevin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů