Úterý, 14. května 2024

13. prosinec - Den koní

Den koní byl vytvořen, aby si připomněl a vzdal hold kulturním, historickým a ekonomickým přínosům, které koně přinesli. Nejen nadšení milovníci koní mohou při jeho příležitosti těmto neuvěřitelným tvorům prokázat své uznání.

13. prosinec - Den koní

A jak brzy zjistíte, existuje řada různých způsobů, jak můžete Den koně oslavit sami. Nezáleží na tom, zda jste nikdy v životě neseděli na koni nebo jste ostřílení jezdci, všichni dokážeme ocenit úžasnou práci, kterou koně za ta léta odvedli a jak vzácná tato zvířata jsou.


Historie Dne koní
Den koní se slaví od roku 2004. Lidé z celého světa si při této příležitosti najdou čas, aby uctili toto zvíře a zvážili roli, kterou koně sehráli při vytváření naší kultury. Od promyšlené koňské terapie až po stěhování zásob a jídla ve venkovských oblastech a pomoc při orání polí, koně hráli (a mnohde ještě hrají) v našich společnostech různorodou a významnou roli a to je něco, co bychom si rozhodně měli uvědomit.

Když už jsme u historie, měli bychom také zmínit skutečnost, že koně žijí na Zemi více než 50 milionů let. První koně pocházejí ze Severní Ameriky, poté se rozšířili do Evropy a Asie. koně, kteří opustili Severní Ameriku, pak vyhynuli zhruba před 10 000 lety. Poté je přivezli zpět kolonizující Evropané. Podle Oklahoma State University se předpokládá, že první koně byli domestikováni v Asii mezi lety 3000 a 4000 před naším letopočtem. V té době byli koně primárně používáni pro maso a mléko. Nakonec se však připojili k volům, kteří se používali k přepravě.

Fakta o koních
Koně jsou neuvěřitelná stvoření a existuje více než 400 různých plemen koní. Kůň může vážit až 1000 kilogramů a od kopyta k rameni může být vysoký až 175 cm. Samozřejmě existují i malí koně. Nejmenší plemeno koně může vážit pouhých 50 kilogramů a měřit 75 cm. Koně najdete v každé zemi po celém světě, jedinou výjimkou je Antarktida.

Koně žijí ve skupinách známých jako stáda a jsou to velmi společenská zvířata. Stádo se může skládat z tří až 20 zvířat. Vede jej hřebec, což je dospělý samec. Zbytek stáda tvoří koňské samice a jejich mláďata.

Také jsme pro vás dali dohromady několik překvapivých a zajímavých faktů o koních?

  • Vědci se domnívají, že koně se za posledních 50 milionů let vyvinuli z mnohem menších tvorů.
  • Předpokládá se, že na světě žije přibližně 60 milionů koní.
  • Nejrychlejší rychlost sprintu, která byla zaznamenána u koně, je 88 km/h.
  • Koně jsou schopni vidět téměř 360 stupňů najednou, protože jejich oči jsou na straně hlavy.
  • Koně mají větší oči než jakýkoli jiný druh savce, který žije na souši.
  • Říká se, že kůň z 19. století žil 62 let; byl známý jako Old Billy. To je pozoruhodné, když uvážíte, že domácí koně mají životnost přibližně 25 let.
  • Koně jsou schopni spát ve stoje i vleže.
Pokud vás zajímají někteří slavní dostihové koně, kteří dosáhli velkých věcí a mají krásné příběhy, o které se můžete podělit, proveďte online průzkum, najdete opravdu úžasné příběhy.
Jak oslavit Den koní
Existuje tolik různých způsobů, jak můžete oslavit a oslavit Den koní, a proto jsme pro vás sestavili několik návrhů.
Jděte se projet na koni. Toto je jeden z nejlepších způsobů, jak oslavit Den koně. Pokud jste ještě nikdy nejeli na koni, je to zážitek, na který nikdy nezapomenete.
Zvyšte povědomí o všem, co pro nás koně udělali. Když dnes přemýšlíme o koních, často přemýšlíme o koňských dostizích a o tom, jak plnokrevní koně působivým způsobem překračují cílovou čáru. Po celém světě však existují koně, kteří lidem pomáhají mnoha různými způsoby, a proto je dobré o tomto zvířeti a všem, co pro nás tento druh udělal, zvýšit povědomí. Můžete jednoduše zveřejnit nějaké zprávy na svých účtech sociálních médií nebo můžete napsat příspěvek na blog.
Pokud máte koně, samozřejmě byste měli celý den věnovat péči o něj a dát mu najevo, jak je výjimečný a jak moc pro vás znamená.
Podívejte se na film o koních. Existuje několik opravdu skvělých filmů, které jsou založeny na příběhu některých docela neuvěřitelných koní. Dva z našich oblíbených jsou Secretariat a Seabiscuit. Pokud jste je oba viděli, vyzkoušejte The Black Stallion!
Dobrovolně pracujte v neziskové organizaci zaměřené na koně, je to něco, čemu se možná v budoucnu rozhodnete věnovat více.
Můžete také darovat zásoby nebo peníze renomované neziskové organizaci pro ochranu koní.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů