Neděle, 12. května 2024

20. ledna - Den povědomí o tučňácích

Tučňáci jsou zábavná a zajímavá zvířata, která jsou jedinečná v mnoha různých ohledech. Většina lidí však neví, že počet tučňáků po celém světě klesá. Každý rok se populace tučňáků zmenšuje alarmujícím tempem a většina světa si to neuvědomuje, protože ,,skutečné" tučňáky v jejich přirozeném prostředí nevidí.

20. ledna - Den povědomí o tučňácích

To je důvod, proč je Den povědomí o tučňácích tak dobrou příležitostí, jak se o nich dozvědět více a porozumět situaci, ve které se nacházejí. Mohlo by to vést k uznání tučňáků a mohlo by vás dokonce přesvědčit, abyste přispěli a pomohli tak zajistit, že budou moci i nadále žít na naší planetě na dalších 65 milionů let! Naučte se o těchto ptácích prostřednictvím dokumentárních filmů, navštivte je zblízka a osobně ve své místní zoo nebo přispějete charitativním organizacím na jejich ochranu.

V současné době existuje více než 18 různých známých druhů tučňáků a některé z nich jsou na planetě již více než 65 milionů let. Jsou to milovaná zvířata díky mnoha populárním vyobrazením ve filmech a dětských příbězích, ale jsou to také fascinující ptáci, kteří vzbudili zájem mnoha lidí po celém světě.
Penguin Awareness Day pomáhá lidem vnést trochu reality do zobrazení tučňáků, která obvykle pocházejí z animovaných filmů. Tučňáci jsou často považováni za uvolněná zvířata, která milují plavání, starají se o své děti a socializují se. To je docela přesné znázornění toho, co tučňáci denně dělají, ale neukazuje prostředí, ve kterém tučňáci žijí, a jak se kolem nich neustále mění.
Den povědomí o tučňácích je časem oslav a připomenutí si tučňáků, ale pokud jako společnost neuděláme něco, abychom pomohli tučňákům prospívat ve volné přírodě, v blízké budoucnosti už možná žádný nezůstane. Proto je hlavním zaměřením Dne povědomí o tučňácích poučit lidi o jejich situaci, dozvědět se, jak je ovlivnila změna klimatu, a také se dozvědět o různých druzích a tom, kde žijí.
Historie Dne povědomí o tučňácích
Tučňáci jsou podle vědců z institucí z celého světa barometrem dopadů lidské činnosti na póly. Zvyšování povědomí o nich proto mnozí považují za způsob, jak komunikovat s lidmi o hrozících nebezpečích klimatických změn. Pokud lidé uvidí, jak jsou tito ptáci ovlivněni, možná udělají změny ve svých životech.
Laboratoře a vědecké instituce po celém světě se začaly o Den povědomí o tučňácích zajímat po roce 2010. Jejich hlavním cílem je upozornit na jejich výzkum související s tučňáky a získat zájem veřejnosti o ochranu.
Tučňáci jsou vybíraví jedlíci. Když žijete v Antarktidě, musíte konzumovat jakékoli kalorie, které najdete, i když to jsou krevety ulovené v ledu léta. Tučňáci potřebují konzumovat specifické druhy potravy, aby jejich peří a vaječné skořápky byly zdravé. Vědci nyní říkají, že mohou z těchto složek odebírat vzorky a určit kvalitu jejich stravy. Tak to je pořádný úspěch!
Jak oslavit Den povědomí o tučňácích
Oslava Dne povědomí o tučňácích obvykle zahrnuje návštěvu expozice tučňáků v místní ZOO. Je to skvělá příležitost dozvědět se více o tom, co jedí, jak se stýkají a také o prostředí, ve kterém žijí. Je to však také dobrá příležitost dozvědět se více o tom, jak je ovlivnila změna klimatu a co lze udělat, abychom pomohli jejich situaci.
Pokud však nemáte poblíž místní zoologickou zahradu, můžete oslavit Den tučňáků doma s vašimi dětmi. Dokumenty o tučňácích jsou skvělým způsobem, jak se dozvědět více o tučňákech, pokud máte dospívající děti, ale pokud jsou ještě malé a očekávají na Den povědomí o tučňácích něco zábavného a nepředvídatelného, můžete se společně podívat na film o tučňácích, i když animovaný. Můžete také sledovat videa na YouTube, která hovoří o tučňácích a jejich situaci, abyste se dozvěděli více o tomto nádherném druhu.
Můžete také přemýšlet o darování charitativním organizacím, které se speciálně starají o potřeby tučňáků. Global Penguin Society například provádí ochranářské práce určené k ochraně přirozeného prostředí tučňáků. Zasazuje se také o ochranu jižních oceánů - hlavního místa, kde tučňáci žijí. Chce ochránit všech osmnáct druhů volně žijících tučňáků vyskytujících se na celé jižní polokouli, aby se z nich mohly těšit další generace.
Některé charitativní organizace vám také umožňují ,,adoptovat si tučňáka" za malý obnos peněz každý měsíc. Na oplátku získáte pravidelné aktualizace o tom, jak se vašim tučňákům daří. A můžete se dozvědět více o probíhajících snahách o snížení zasahování rybářů do jejich krmných míst. Tučňáci jsou náchylní k vyčerpání rybích populací, takže ochránci přírody to musí pečlivě řešit.
A konečně, můžete také použít hashtag #PenguinAwarenessDay na sociálních sítích, abyste se dozvěděli více o tučňácích nebo dokonce vzdělávali ostatní o tučňácích a jejich situaci.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů