Pondělí, 29. dubna 2024

Samičky žab někdy předstírají smrt, aby se vyhnuly páření, zjistili vědci

Samičky žab někdy předstírají smrt, aby se vyhnuly páření, zjistili vědci

Samičky skokana hnědého mají několik strategií, jak se vyhnout nechtěné pozornosti samců, kteří se chtějí pářit. Jednou z nich je i strnulá poloha s nataženýma nohama, kdy samičky předstírají smrt. Jindy zase imitují samčí kvákaní, aby odvrátily pozornost příliš mnoha protějšků. Vyplývá to z vědecké studie otištěné v časopise Royal Society Open Science, o které napsaly server The Guardian a agentura DPA.

Úpornou snahu o rozmnožení vědci vysvětlují tím, že žáby jsou plodné jen několik málo dní, nanejvýš dva týdny v roce. Délka "plodného okna" se liší u jednotlivých druhů. Samců je zpravidla výrazně vyšší počet než samiček.

"Samci si nevybírají a s velkou silou se chytají všeho, co se hýbe. Během rozmnožování se jedné samičky chytí několik samců. Většinou je samička neschopná se nechtěných samců zbavit a hrozí jí smrt," uvedl tým vědců, který vedli Carolin Dittrichová a Mark-Oliver Rödel.

Dříve si vědci mysleli, že samičky musí pozornost samců jen pasivně snášet a nijak výrazně se jí nebrání. Tato studie ale ukazuje, že opak je pravdou. Vědci navíc zjistili, že menší exempláře žab jsou při obraně aktivnější a častěji používají všechny tři metody obrany: uhýbání, kvákání i předstírání smrti.

Vědci testovali 54 samic, které dávali do krabic po dvou se samci. Pozorováním došli k závěru, že 83 procent žab, na něž lezl žabák, mu uhýbalo, 48 procent jich vydávalo samčí zvuky a 33 procent jich předstíralo smrt. Celkem 25 samicím se použitím těchto taktik podařilo vyhnout se páření.

V tiskové zprávě Dittrichová popsala předstírání úmrtí související s pářením jako "mimořádné". "Předpokládalo se, že tato strategie se používá jako poslední možnost, jak se vyhnout sežrání predátory," dodala Dittrichová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů