Sobota, 27. července 2024

Udržitelnost a společenská odpovědnost jsou prioritou a výzvou pro moderní univerzitu

Udržitelnost a společenská odpovědnost jsou prioritou a výzvou pro moderní univerzitu

Letos poprvé se Jihočeská univerzita zapojila do Evropského týdne udržitelného rozvoje a společně s dalšími vysokými školami dala najevo, že jí není budoucnost této planety lhostejná. V období od 20. - 26. září mohli studenti, zaměstnanci, ale i široká veřejnost navštívit exkurze, přednášky a další akce zaměřené na oblast udržitelného rozvoje.

Ještě před samotným začátkem Evropského týdne udržitelného rozvoje měli představitelé 13 českých vysokých škol a univerzit možnost sejít se a prezentovat jednotlivá témata, která jsou pro ně v dané oblasti důležitá. To vše díky Asociaci společenské odpovědnosti, největší iniciativě Cílů udržitelného rozvoje OSN v ČR, která setkání v Praze organizovala.

,,Během samotného týdne udržitelného rozvoje měly fakulty možnost ukázat, co pro ně tak široký pojem, jakým je udržitelný rozvoj, znamená. Ať už je to hospodaření s vodou a energiemi, zodpovědná spotřeba, osvěta v rámci FairTrade, upozorňování na rizika dezinformací či důkladné vzdělávání zdravotníků a péče o zdraví a okolní prostředí," přiblížila zapojení univerzity Barbora Štumpfová z Útvaru pro strategii a rozvoj s tím, že byly připraveny také tři přednášky spojené s exkurzí.

,,Stále více se ukazuje, že ani pro veřejné vysoké školy by téma udržitelnosti nemělo být pouze frází a že je nezbytné se na tuto oblast soustředit. Vnímáme to jako velkou výzvu a v oblasti rozvoje chystáme další aktivity, jako je například revitalizace kampusu a další nezbytné kroky," uzavřel kvestor Hojdekr.

http://www.jcu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů