Sobota, 27. července 2024

Sedmá generace 5/2023: Nová vlna

Sedmá generace 5/2023: Nová vlna

Kam se posunulo ekohnutí? Kde leží hranice prospěšného ekoaktivismu? Dokáže klimahnutí zapojit seniory? Sílí nerůst? Co dělá Kolektiv pro zvířata? Jak se zbavit bezmoci? Co zažijete v Moldavsku? Jak využívat sociální sítě strategicky? Proč nám bude chybět Jiří Beneš? Jak je na tom Praha s trávou? Čím prospívá netopýr černý? Jak medvědi ovlivnili slovenské volby? Jak žít Krkonoše? Čím zaujmou Ženy, ktoré zostali? Jak oživit ekozemědělství? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V pátém letošním čísle se zaměřujeme na novou vlnu environmentálního hnutí. Vývoj posledních let shrnuje Arnošt Novák, anketu na hranice ekoaktivismu zodpovídá šest osobností, nad rajskou strategií XR se zamýšlí Ján Markoš, Žaneta Gregorová přibližuje integraci seniorů do klimatického hnutí, Martin Čech reportuje průběh mezinárodní nerůstové konference, Marie Schindler zpovídá zakladatelku Rodičů za klima Annu Kšírovou a Kristýna Dobšínská představuje aktivity brněnského Kolektivu pro zvířata.
V mediálním seriálu tentokrát Radovan Plášek rozebírá strategie environmentálních iniciativ na sociálních sítích a v reportáži nás Dominik Obruča provede nejchudší evropskou zemí Moldavskem. Kristýna Čermáková následně vysvětluje, jak Praha objevuje kouzlo dlouhých travin, Klára Horáková argumentuje, proč je třeba chránit netopýra černého, Karolína Kupková rekapituluje horké medvědí téma slovenských voleb a Ester Dobiášová vzpomíná na nedávno zesnulého ochránce přírody Jiřího Beneše.
V Kulturní zahradě tentokrát Kristýna Dobšínská oceňuje film Oppenheimer, Žaneta Gregorová kritizuje román Tehdy jsme žili v letní zemi, a naopak chválí knihu Magdalény Rojo Ženy, ktoré zostali. Luděk Čertík vás pak svébytně provede Krkonošemi (,,Krkonoše nikdy nebyly mými horami, ale jejich vodě, budoucímu moři, rozumím.") a Tomáš Uhnák na závěr hovoří s dlouholetou koordinátorkou Terre de Liens Véronique Rioufolovou o situaci evropského ekozemědělství. I v tomto čísle též najdete pravidelné sloupky a rubriky: feministickou La Lupu, optimistickou Terrapii či přehledy nových knih, eko-událostí, nadějných zvěstí, vašich ohlasů a budoucích akcí.
Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěnou verzi Sedmé generace si můžete pořídit na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Floowie.com nebo knihy.cz. Všechny informace o předplatném 7.G najdete tady. V příštích číslech se můžete těšit například na nové technologie používané při ochraně přírody, rozhovor s kapelou Hmlisto nebo esej Luďka Čertíka o zvucích přírody. Děkujeme vám za veškerou podporu!
Vitální listopad přeje
redakce 7.G
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů