Pátek, 3. května 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 1. listopadu 2023

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 1. listopadu 2023

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Hladina podzemní vody v mělkých vrtech byla v 43. týdnu na území ČR celkově mírně podnormální. Oproti předcházejícímu týdnu se celkově stav podzemní vody mírně zlepšil. Podíl mělkých vrtů se silně nebo mimořádně podnormální hladinou (23 %) a podíl vrtů s normální hladinou (51 %) se příliš nezměnil. Podíl vrtů se silně nebo mimořádně nadnormální hladinou (1 %) se nezměnil. Hladina ve srovnání s předchozím týdnem převážně stagnovala s tendencí k mírnému vzestupu (68 %), u 3 % mělkých vrtů byl zaznamenán vzestup nebo velký vzestup a u 2 % mělkých vrtů pokles hladiny.

Vydatnost pramenů na území ČR byla v 43. týdnu celkově silně podnormální. Oproti předcházejícímu týdnu došlo celkově k mírnému zlepšení stavu vydatnosti. Podíl pramenů se silně nebo mimořádně podnormální vydatností (32 %), podíl pramenů s normální vydatností (45 %) a podíl pramenů se silně nebo mimořádně nadnormální vydatností (3 %) se příliš nezměnil. Vydatnost pramenů ve srovnání s předchozím týdnem převážně stagnovala s tendencí k mírnému zvětšení (54 %), ale u 4 % pramenů bylo zaznamenáno zvětšení a u 1 % pramenů velké zvětšení vydatnosti. Naopak zmenšení vydatnosti bylo zaznamenáno pouze u 1 % pramenů.

Hladiny sledovaných toků byly v průběhu uplynulého týdne mírně rozkolísané v závislosti na rozložení srážek, které se vyskytovaly po většinu týdne na celém území ČR. Celkové rozdíly se nejčastěji pohybovaly od -12 do +30 cm, větší vzestupy měla horní Jizera, Odra, Bečva (30 až 50 cm) a dolní tok Moravy (až 90 cm). V porovnání s dlouhodobými říjnovými průměry byly průtoky většinou podprůměrné nebo průměrné, nejčastěji od 20 do 130 %, v povodí Olše, Bečvy a horní Sázavy se vyskytovaly i hodnoty 1,5 až 2násobné. Na celém území se snížil počet toků s indikací hydrologického sucha, nejvíce v povodí Odry a Moravy.
Za měsíc říjen bylo z vodních nádrží nadlepšeno přes 46 mil. m3 do vodních toků pod nádržemi. Od začátku roku 2023 bylo z vodních nádrží nadlepšeno tedy celkem přes 438 mil. m3.

Za měsíc říjen došlo rovněž k akumulaci vody v zásobních prostorech vodních děl. V součtu za všechny státní podniky Povodí celkem bylo akumulováno 14 mil. m3, od začátku roku 2023 bylo ve významných vodních nádržích na území České republiky akumulováno přes 700 mil. m3.
Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky (tato vodní díla mají nižší naplněnost převážně z provozních důvodů) naplněny z 50-100 % a jsou tak schopny zabezpečit požadované odběry.

Přílohy

Informační zpráva o hydrologické situaci k 1. 11. 2023

STÁHNOUT(pdf, 2 MB)

Vydaná omezení k nakládání s vodami k 1. 11. 2023

STÁHNOUT(pdf, 155 kB)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů