Pondělí, 29. dubna 2024

2. neděle v červenci - Evropský den koupáni v řekách

Big Jump neboli Evropský den koupání v řekách vyhlašuje pravidelně Síť evropských řek (European Rivers Network) se sídlem ve Francii na druhou červencovou neděli.

2. neděle v červenci	- Evropský den koupáni v řekách

Big Jump byl poprvé vyhlášen v roce 2005 a navazuje na Mezinárodní den koupání v Labi, pořádaný každoročně od roku 1997 německou organizací Deutsche Umwelthilfe.

Řeky nemají být a nejsou jen nevábnými stokami, ale místem odpočinku a setkávání v přírodě - to je hlavní myšlenka Evropského dne koupání v řekách. Slaví ho v Evropě statisíce lidí. Různé akce připravili organizátoři také v Česku.

Pokud se rozhodnete připojit k tisícům Evropanům, zanořte se v neděli do vody, navštivte říční plovárny nebo se někde na vhodném místě (dál od jezů, přístavů a dalších nebezpečných míst) prostě vykoupejte. Voda je tam studenější než v aquaparku, ale bez chlóru a davu lidí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů