Sobota, 27. července 2024

Francouzský nejvyšší soud zvrátil vládní zákaz radikální ekologické organizace

Francouzský nejvyšší soud zvrátil vládní zákaz radikální ekologické organizace

Francouzský nejvyšší správní soud dnes zvrátil červnový vládní zákaz radikální ekologické organizace Soul?vements de la Terre (Povstání Země, SLT). Rozpuštění organizace bylo vážným porušením práva na shromažďování a je proto neústavní, uvedl soud podle agentury AFP. Členové SLT zosnovali několik útoků na infrastrukturu, kterou považují za škodlivou pro životní prostředí.

"Organizaci je možné rozpustit jen proto, aby se zabránilo vážnému narušení veřejného pořádku. Organizaci Soul?vements de la Terre ale nemůže být přičtena žádná výzva k násilí proti lidem," uvedl soud.

Vláda zahájila řízení o rozpuštění kolektivu 28. března, několik dní po násilných střetech mezi policií a demonstranty, kteří se u obce Sainte-Soline sešli kvůli nesouhlasu se stavbou obří zavlažovací nádrže. Při protestu utrpělo zranění asi 30 lidí. V červnu pak organizaci rozpustila, což kritizovala levicová opozice a nevládní organizace. Soud již v srpnu pozastavil platnost vládního nařízení o rozpuštění SLT.

Soud dnes naopak potvrdil oprávněnost rozpuštění tří jiných organizací, které vyzývaly k diskriminaci na základě rasy, podněcovaly nenávist k policii nebo tvrdily, že některé politické strany a média systematicky útočí na muslimy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů