Pondělí, 13. května 2024

Frýdek-Místek koupil 4500 popelnic na plast, chce zvýšit podíl tříděného odpadu

Frýdek-Místek koupil 4500 popelnic na plast, chce zvýšit podíl tříděného odpadu

Frýdek-Místek pořídil s pomocí dotací 4500 žlutých kontejnerů určených na separaci plastů. V těchto dnech je nechává rozmístit k rodinným domům ve městě i místních částech, řekla ČTK mluvčí magistrátu Jana Musálková Jeckelová. Město chce takto obyvatele přimět k většímu třídění plastů.

"Cílem je lepší dostupnost sběrné sítě pro občany, což povede ke zvýšení množství vytříděných plastů a plechovek od nápojů a snížení množství odpadů ukládaných na skládku," uvedla mluvčí. Se zahájením svozu popelnic chce město začít v průběhu ledna. Svoz bude celoroční, a to v intervalu jednou za dva týdny.

"Nádoby jsou již nyní postupně rozváženy k jednotlivým rodinným domům na území města. V případě, že při rozvozu nádob nebude nikdo zastižen, bude umístěna před rodinný dům na místo, ze kterého jsou sváženy popelnice na komunální odpad," řekla mluvčí.

Upozornila, že před zahájením svozu by lidé do popelnic neměli odkládat žádný odpad. Součástí nádob bude také čip, který pomůže nejen s jejich evidencí, ale i lokalizací popelnice. Se zavedením sběru a svozu plastů a plechovek od nápojů město zároveň sníží četnost odvozu popelnic s komunálním odpadem, které dosud nechávalo vyvážet jednou týdně, nově to bude jednou za 14 dní.

"Snažíme se tímto způsobem zmenšit objem netříděného odpadu. Město díky tomu méně platí za skládkování odpadu. Proto nemusíme občanům zvyšovat poplatek za komunální odpad, přestože ceny služeb stoupají a jiná města ke zvýšení poplatku přistoupila," uvedl náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše Město F-M). Dodal, že kromě žlutých popelnic město pořídilo také 500 nádob na biologický odpad.

Místní poplatek za komunální odpad je ve městě stanoven na 696 korun za osobu a rok. Město zvýhodňuje seniory a malé děti. Lidé nad 70 let platí 348 korun a za děti do šesti let se poplatek nevybírá. V případě nedoplatku se ale jeho cena navyšuje o čtvrtinu, což znamená, že u nedoplatku za jeden rok zaplatí jednotlivec 870 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů